overcast clouds
15°C
26.03.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

САВРШЕНО ХРСКАВА КОРИЦА И РУПИЧАСТА СРЕДИНА Пробајте хлеб који се не меси!

25.03.2025. 20:24 20:43
Пише:
Извор:
Дневник
хлеб
Фото: pexels/Ilustracija

Замислите савршено хрскаву корицу и мекану, рупичасту унутрашњост – а све то без муке око мешења теста!

Ако мислите да је немогуће направити занатски хлеб у кућним условима, време је да се упознате са чувеним рецептом за хлеб који се не меси.  

Овај хлеб ослања се на дугу ферментацију која му даје јединствен укус и савршену текстуру. Све што вам треба јесу основни састојци, мало стрпљења и добра воља.  

Састојци:
- 3 чаше (375 г) брашна (бело, интегрално или мешавина)  
- 1 и по кашичица соли  
- 1/4 кашичице сувог квасца  
- 1 и по чаша (360 мл) млаке воде  

Припрема:
1. У великој чинији помешајте брашно, со и квасац. Додајте воду и лагано измешајте варјачом или кашиком – тек толико да се састојци повежу. Не брините ако је тесто лепљиво и неуједначено, управо тако треба да изгледа.  
2. Покријте чинију фолијом или крпом и оставите тесто да ферментише на собној температури најмање 12 сати, а идеално 16 до 18 сати. Тесто ће постати мехурасто и нарастаће полако.  
3. Након ферментације, на благо побрашњену површину истресите тесто и лагано га обликујте у лопту. Преместите га на побрашњену крпу, покријте и оставите да одмори још 1 до 2 сата.  
4. У међувремену, укључите рерну на 230°C и ставите унутра лонац са поклопцем (од ливеног гвожђа или било који који може у рерну) да се загреје 30 минута.  
5. Када је све спремно, пажљиво пребаците тесто у врели лонац, поклопите и пеците 30 минута. Затим скините поклопац и пеците још 10–15 минута док кора не добије златну боју.  
6. Оставите да се охлади најмање 30 минута пре сечења – знамо да је тешко чекати, али вреди!  

Зашто је овај хлеб толико посебан?
Нема месечења – само брзо мешање састојака и стрпљење.  
Дуга ферментација – развија дубок, благо киселкаст укус и лакшу пробављивост.  
Хрскава кора** – захваљујући печењу у врелом лонцу, добијате савршено запечену Флексибилност – можете користити различите врсте брашна или додати семенке, зачине и орашасте плодове.  

Ако сте икада мислили да је прављење домаћег хлеба компликовано, овај рецепт ће вам променити мишљење. Једном када га пробате, више нећете желети да купујете хлеб!  

Извор:
Дневник
Пише:
Пошаљите коментар
(ВИДЕО) ЗАБОРАВИТЕ НА БАЦАЊЕ ХЛЕБА Једноставан трик који га чува свежим три недеље!
хлеб

(ВИДЕО) ЗАБОРАВИТЕ НА БАЦАЊЕ ХЛЕБА Једноставан трик који га чува свежим три недеље!

20.03.2025. 16:30 16:44
ЗЛАТНО ПЕЧЕН И НЕОДОЉИВО МЕКАН Тајна савршеног кукурузног хлеба који ће освојити свачије непце
хлеб

ЗЛАТНО ПЕЧЕН И НЕОДОЉИВО МЕКАН Тајна савршеног кукурузног хлеба који ће освојити свачије непце

13.03.2025. 14:43 14:50