Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SAVRŠENO HRSKAVA KORICA I RUPIČASTA SREDINA Probajte hleb koji se ne mesi!

25.03.2025. 20:24 20:43
Piše:
Izvor:
Dnevnik
хлеб
Foto: pexels/Ilustracija

Zamislite savršeno hrskavu koricu i mekanu, rupičastu unutrašnjost – a sve to bez muke oko mešenja testa!

Ako mislite da je nemoguće napraviti zanatski hleb u kućnim uslovima, vreme je da se upoznate sa čuvenim receptom za hleb koji se ne mesi.  

Ovaj hleb oslanja se na dugu fermentaciju koja mu daje jedinstven ukus i savršenu teksturu. Sve što vam treba jesu osnovni sastojci, malo strpljenja i dobra volja.  

Sastojci:
- 3 čaše (375 g) brašna (belo, integralno ili mešavina)  
- 1 i po kašičica soli  
- 1/4 kašičice suvog kvasca  
- 1 i po čaša (360 ml) mlake vode  

Priprema:
1. U velikoj činiji pomešajte brašno, so i kvasac. Dodajte vodu i lagano izmešajte varjačom ili kašikom – tek toliko da se sastojci povežu. Ne brinite ako je testo lepljivo i neujednačeno, upravo tako treba da izgleda.  
2. Pokrijte činiju folijom ili krpom i ostavite testo da fermentiše na sobnoj temperaturi najmanje 12 sati, a idealno 16 do 18 sati. Testo će postati mehurasto i narastaće polako.  
3. Nakon fermentacije, na blago pobrašnjenu površinu istresite testo i lagano ga oblikujte u loptu. Premestite ga na pobrašnjenu krpu, pokrijte i ostavite da odmori još 1 do 2 sata.  
4. U međuvremenu, uključite rernu na 230°C i stavite unutra lonac sa poklopcem (od livenog gvožđa ili bilo koji koji može u rernu) da se zagreje 30 minuta.  
5. Kada je sve spremno, pažljivo prebacite testo u vreli lonac, poklopite i pecite 30 minuta. Zatim skinite poklopac i pecite još 10–15 minuta dok kora ne dobije zlatnu boju.  
6. Ostavite da se ohladi najmanje 30 minuta pre sečenja – znamo da je teško čekati, ali vredi!  

Zašto je ovaj hleb toliko poseban?
Nema mesečenja – samo brzo mešanje sastojaka i strpljenje.  
Duga fermentacija – razvija dubok, blago kiselkast ukus i lakšu probavljivost.  
Hrskava kora** – zahvaljujući pečenju u vrelom loncu, dobijate savršeno zapečenu Fleksibilnost – možete koristiti različite vrste brašna ili dodati semenke, začine i orašaste plodove.  

Ako ste ikada mislili da je pravljenje domaćeg hleba komplikovano, ovaj recept će vam promeniti mišljenje. Jednom kada ga probate, više nećete želeti da kupujete hleb!  

Izvor:
Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar
(VIDEO) ZABORAVITE NA BACANJE HLEBA Jednostavan trik koji ga čuva svežim tri nedelje!
хлеб

(VIDEO) ZABORAVITE NA BACANJE HLEBA Jednostavan trik koji ga čuva svežim tri nedelje!

20.03.2025. 16:30 16:44
ZLATNO PEČEN I NEODOLJIVO MEKAN Tajna savršenog kukuruznog hleba koji će osvojiti svačije nepce
хлеб

ZLATNO PEČEN I NEODOLJIVO MEKAN Tajna savršenog kukuruznog hleba koji će osvojiti svačije nepce

13.03.2025. 14:43 14:50