ОВО ЈЕ СТАРИНСКИ КОЛАЧ СА РОГАЧЕМ КОЈИ МОРАТЕ ИСПРОБАТИ! Откривамо рецепт популарне фуд-блогерке
Иако се у кување није заљубила на први поглед, фуд-блогерка Рената Kralj данас радо смишља идеје у кухињи, које неретко промовише и на свом Инстаграм профилу „Детаљ живота”, који броји скоро 43.000 пратилаца, на којем могу да се пронађу различити предлози за оброке у свим приликама.
Кување је, како нам је рекла, заволела када је почела да живи сама у време студентских дана. Схватила је, истакла је, да је кување опушта и да је тада у свом свету.
– Имати неког ко цени резултате припремљених оброка такође значи и инспирише. Профил на Инстаграму отворила сам пре четири године. У почетку је налог био више место за мене да отпремим све фотографије које сам снимала. Временом је све више мојих пријатеља, па чак и странаца почело да ме прати. Највише реакција је било када поделим неки једноставан рецепт. Сада је налог еволуирао у место на коме могу да делим не само фотографије и снимке хране коју припремам већ и личне препоруке, искуства, лепа места и остале детаље из мог живота – казала је Рената за „Дневников” Недељни ручак.
Како је објаснила, јесење дане не може да замисли без лење пите са јабукама и доста цимета, а потаж од бундеве у њеном дому једе се бар једном седмично. То су укуси који Ренату подсећају на породицу, дом и мир.
– Идеалан недељни ручак је онај направљен с љубављу. Када смо сви на окупу, када нигде не журимо, смејемо се и кад се осећамо повезано. Трудим се да упркос брзом животу увек нађемо време да ручамо у миру, а највише волим када у припреми јела учествује цела породица – казала је Рената, додајући да воли да експериментише у кухињи. – То ме узбуђује, посебно када експериментишем са зачинима. Испробавам мешавине зачина који су карактеристични за неку одређену кухињу (нпр. индијску, кинеску) затим креирам сопствена јела у том стилу, купујем целе биљке па сама правим мешавине и слично.
В. Б.
Старински колач са рогачем
Кора:
-
400 г брашна
-
250 г маслаца
-
2 жуманцета
-
60 г шећера
-
1 ванилин шећера
-
1/2 кесице прашка за пециво
Надев:
-
100 г рогача
-
150 г брашна
-
150 г шећера
-
1/2 кесице прашка за пециво
-
1 ванилин шећер
-
250 мл млека
-
6 кашика уља
-
шам од два беланца
За кору све састојке сједините и поделите тесто на 2 дела. Кору развуците на пек папир, величине плеха у којем ћете пећи колач. Прву кору ставите одмах у плех, а другу, док мутите надев, ставите тако развучену у замрзивач или фрижидер. За надев помешајте суве састојке, додајте уље и млеко и све добро сједините. Затим додајте шам од беланаца и све сједините. Преко прве коре одмах сипајте надев, а затим пажљиво пребаците преко надева другу кору. Избоцкајте је ножем да се не би „надушила” током печења. Плех је величине 30 x 20 цм. Пећи 25 до 30 минута на 180 степени. Обавезно сачекајте да се потпуно охлади пре резања колача.