Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

OVO JE STARINSKI KOLAČ SA ROGAČEM KOJI MORATE ISPROBATI! Otkrivamo recept popularne fud-blogerke

17.11.2024. 15:00 15:00
Piše:
1
Foto: Instagram printscreen/Detalj života

Iako se u kuvanje nije zaljubila na prvi pogled, fud-blogerka Renata Kralj danas rado smišlja ideje u kuhinji, koje neretko promoviše i na svom Instagram profilu „Detalj života”, koji broji skoro 43.000 pratilaca, na kojem mogu da se pronađu različiti predlozi za obroke u svim prilikama.

Kuvanje je, kako nam je rekla, zavolela kada je počela da živi sama u vreme studentskih dana. Shvatila je, istakla je, da je kuvanje opušta i da je tada u svom svetu. 

– Imati nekog ko ceni rezultate pripremljenih obroka takođe znači i inspiriše. Profil na Instagramu otvorila sam pre četiri godine. U početku je nalog bio više mesto za mene da otpremim sve fotografije koje sam snimala. Vremenom je sve više mojih prijatelja, pa čak i stranaca počelo da me prati. Najviše reakcija je bilo kada podelim neki jednostavan recept. Sada je nalog evoluirao u mesto na kome mogu da delim ne samo fotografije i snimke hrane koju pripremam već i lične preporuke, iskustva, lepa mesta i ostale detalje iz mog života – kazala je Renata za „Dnevnikov” Nedeljni ručak. 

1
Foto: Privatna arhiva

Kako je objasnila, jesenje dane ne može da zamisli bez lenje pite sa jabukama i dosta cimeta, a potaž od bundeve u njenom domu jede se bar jednom sedmično. To su ukusi koji Renatu podsećaju na porodicu, dom i mir.

– Idealan nedeljni ručak je onaj napravljen s ljubavlju. Kada smo svi na okupu, kada nigde ne žurimo, smejemo se i kad se osećamo povezano. Trudim se da uprkos brzom životu uvek nađemo vreme da ručamo u miru, a najviše volim kada u pripremi jela učestvuje cela porodica – kazala je Renata, dodajući da voli da eksperimentiše u kuhinji. – To me uzbuđuje, posebno kada eksperimentišem sa začinima. Isprobavam mešavine začina koji su karakteristični za neku određenu kuhinju (npr. indijsku, kinesku) zatim kreiram sopstvena jela u tom stilu, kupujem cele biljke pa sama pravim mešavine i slično. 

V. B. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Renata (@detaljzivota)

 

Starinski kolač sa rogačem 

Kora:

  • 400 g brašna 

  • 250 g maslaca 

  • 2 žumanceta

  • 60 g šećera 

  • 1 vanilin šećera

  • 1/2 kesice praška za pecivo 

 

Nadev:

  • 100 g rogača

  • 150 g brašna

  • 150 g šećera

  • 1/2 kesice praška za pecivo

  • 1 vanilin šećer

  • 250 ml mleka

  • 6 kašika ulja

  • šam od dva belanca

     

Za koru sve sastojke sjedinite i podelite testo na 2 dela. Koru razvucite na pek papir, veličine pleha u kojem ćete peći kolač. Prvu koru stavite odmah u pleh, a drugu, dok mutite nadev, stavite tako razvučenu u zamrzivač ili frižider. Za nadev pomešajte suve sastojke, dodajte ulje i mleko i sve dobro sjedinite. Zatim dodajte šam od belanaca i sve sjedinite. Preko prve kore odmah sipajte nadev, a zatim pažljivo prebacite preko nadeva drugu koru. Izbockajte je nožem da se ne bi „nadušila” tokom pečenja. Pleh je veličine 30 x 20 cm. Peći 25 do 30 minuta na 180 stepeni. Obavezno sačekajte da se potpuno ohladi pre rezanja kolača. 

 

Izvor:
Dnevnik.rs
Piše:
Pošaljite komentar
NE TREBAJU VAM NI MARGARIN NI ŠEĆER Lagani čokoladni kolač za 15 minuta
Ilustracija

NE TREBAJU VAM NI MARGARIN NI ŠEĆER Lagani čokoladni kolač za 15 minuta

12.11.2024. 11:45 12:00
SAVRŠEN KOLAČ ZA SLAVU Brz čokoladni slatkiš spreman za samo 20 minuta
kolac

SAVRŠEN KOLAČ ZA SLAVU Brz čokoladni slatkiš spreman za samo 20 minuta

09.11.2024. 14:33 14:46
ŠVEDSKI KOLAČ KOJI ĆETE DUGO PAMTITI Idealan za zimske večeri
ilustracija

ŠVEDSKI KOLAČ KOJI ĆETE DUGO PAMTITI Idealan za zimske večeri

03.11.2024. 20:39 20:42