OVO JE STARINSKI KOLAČ SA ROGAČEM KOJI MORATE ISPROBATI! Otkrivamo recept popularne fud-blogerke
Iako se u kuvanje nije zaljubila na prvi pogled, fud-blogerka Renata Kralj danas rado smišlja ideje u kuhinji, koje neretko promoviše i na svom Instagram profilu „Detalj života”, koji broji skoro 43.000 pratilaca, na kojem mogu da se pronađu različiti predlozi za obroke u svim prilikama.
Kuvanje je, kako nam je rekla, zavolela kada je počela da živi sama u vreme studentskih dana. Shvatila je, istakla je, da je kuvanje opušta i da je tada u svom svetu.
– Imati nekog ko ceni rezultate pripremljenih obroka takođe znači i inspiriše. Profil na Instagramu otvorila sam pre četiri godine. U početku je nalog bio više mesto za mene da otpremim sve fotografije koje sam snimala. Vremenom je sve više mojih prijatelja, pa čak i stranaca počelo da me prati. Najviše reakcija je bilo kada podelim neki jednostavan recept. Sada je nalog evoluirao u mesto na kome mogu da delim ne samo fotografije i snimke hrane koju pripremam već i lične preporuke, iskustva, lepa mesta i ostale detalje iz mog života – kazala je Renata za „Dnevnikov” Nedeljni ručak.
Kako je objasnila, jesenje dane ne može da zamisli bez lenje pite sa jabukama i dosta cimeta, a potaž od bundeve u njenom domu jede se bar jednom sedmično. To su ukusi koji Renatu podsećaju na porodicu, dom i mir.
– Idealan nedeljni ručak je onaj napravljen s ljubavlju. Kada smo svi na okupu, kada nigde ne žurimo, smejemo se i kad se osećamo povezano. Trudim se da uprkos brzom životu uvek nađemo vreme da ručamo u miru, a najviše volim kada u pripremi jela učestvuje cela porodica – kazala je Renata, dodajući da voli da eksperimentiše u kuhinji. – To me uzbuđuje, posebno kada eksperimentišem sa začinima. Isprobavam mešavine začina koji su karakteristični za neku određenu kuhinju (npr. indijsku, kinesku) zatim kreiram sopstvena jela u tom stilu, kupujem cele biljke pa sama pravim mešavine i slično.
V. B.
Starinski kolač sa rogačem
Kora:
-
400 g brašna
-
250 g maslaca
-
2 žumanceta
-
60 g šećera
-
1 vanilin šećera
-
1/2 kesice praška za pecivo
Nadev:
-
100 g rogača
-
150 g brašna
-
150 g šećera
-
1/2 kesice praška za pecivo
-
1 vanilin šećer
-
250 ml mleka
-
6 kašika ulja
-
šam od dva belanca
Za koru sve sastojke sjedinite i podelite testo na 2 dela. Koru razvucite na pek papir, veličine pleha u kojem ćete peći kolač. Prvu koru stavite odmah u pleh, a drugu, dok mutite nadev, stavite tako razvučenu u zamrzivač ili frižider. Za nadev pomešajte suve sastojke, dodajte ulje i mleko i sve dobro sjedinite. Zatim dodajte šam od belanaca i sve sjedinite. Preko prve kore odmah sipajte nadev, a zatim pažljivo prebacite preko nadeva drugu koru. Izbockajte je nožem da se ne bi „nadušila” tokom pečenja. Pleh je veličine 30 x 20 cm. Peći 25 do 30 minuta na 180 stepeni. Obavezno sačekajte da se potpuno ohladi pre rezanja kolača.