Saša Nikolovski pravi umake i senfove raznovrsnog ukusa
– Novosađani su stvarno veliki gurmani! Volim kad mi dođu za pult i kažu: „A šta viii lepooo tu imaate?” Onda dalje sve ide lako – s osmehom otkriva za „Dnevnik” Saša Nikolovski, koji sam pravi tradicionalne umake pomoću recepata iz svih krajeva sveta, a u svom porodičnom poljoprivrednom gazdinstvu pod nazivom „Iza baštenskog zida”.
On je po struci nastavnik, dolazi iz Bečeja, a kao dvadesetogodišnji hobi navodi baštovanstvo, naglašavajući da već sedam godina po svim princima organske poljoprivrede uzgaja povrće, voće, začinsko i lekovito bilje.
S obzirom na to da obožava čeri-paradajz i samim tim ga i gaji – rodila se ideja da počne da kuva umake. Saša Jakolovski navodi da mu je osnovna ideja bila da pravi umake koji su već svetski poznati i koji će svojom aromom dati jedno kulinarsko nasleđe. To je i realizovao i danas pravi italijanski sos od bosiljka, majčine dušice i čeri-paradajza; američki sos; meksičku salsu; južnoameričku salsu; gruzijski tradicionalni sos tkemali; afrički piri-piri (što znači paprika-parika i to je kombinacija različitih paprika); sos iz Nove Engelske pumpkin, mađarski sos iz Erdelja, a svoju ponudu upotpunjuje domaći pravljenim senfovima raznih vrsta.
Osim interesantnih naziva, pikantih aroma i primamljivih ambalaža, Novosađane je na poslednje održanom „NS marketu”, gde je Saša Jakolovski predstavio svoje proizvode, privukao drugačiji ukus brojnih sosova na koje nisu navikli u ovim predelima. Po njihovim reakcijama i ekipa „Dnevnika” mogla se uveriti u kvalitet Sašinog rada, dok je njegovo strastveno pričanje o svakoj vrsti samo potvrdilo ljubav, posvećenost i energiju koju ulaže u izradu „Iza baštenskog zida” umaka. A da nije zanimljiv samo recept nego i način na koji ga dobija, potvrđuje informacija da je Saša recept za meksičku salsu dobio tokom igranja igrice na internetu.
– Meksičku salsu sam dobio kada sam igrao igricu „Forge od Empires”, kada se jedan dečko Meksikanac ubacio tokom mog menjanja recepta s Mađarom i rekao da njegova baba pravi najbolju meksičku salsu – objašnjava Nikolovski. – Naravno da baba pravi najbolje! Nakon toga je pitao babu za recept, izdiktirao mi ga je i ja ga sada imam sačuvanog. U taj recept ide vrlo mnogo sirćeta, koji sam ja zamenio limunom i sjajno je ispalo. A, na primer, osnova svih salsi je svež list korijandara, zbog čega sam ga ja onda počeo uzgajati i sada imam pravu meksičku salsu. Južnoamerička salsa je jako slična po ukusu, ona mi je takođe bila kisela, a otkrio sam da oni sve peku i da je u tome najveća razlika. Kod nje sam izbacio slatku papriku jer je vuklo malo na ajvar, a hteo sam da se oseti momenat Južne Amerike.
Po rečima i trogodišnjem iskustvu Saše Nikolovskog, a po reakciji i mišljenju ljudi koji su putovali po svetu i zaista probali sosove, a zatim i Sašine umake – potvrđeno je da je to – to. Saša ističe da mu je to i bio cilj, i otkriva da Novosađani najviše vole njegove domaće senfove te izdvaja bavarski od crnog nikšićkog piva, meda i balzamiko sirćeta.
– Reakcija Novosađana je sjajna! – naglašava Jakolovski. – Na primer, žuti „Red njood” je od kraft-piva koje je strahovito zahmeljeno pa nije bio potreban drugi začin jer je samo pivo dovoljno aromatično.
Kako navodi, svoje proizvode je odneo na Tehnološki fakultet te ima rešenje koje dokazuje da je njegovo povrće i bilje bez pesticida, herbicida, teških metala. On naglašava da je osnova bioproizvodnje zapravo zemlja te da u organskoj poljoprivredi biodiverzitet mora biti zastupljen.
– Zemlja je živ entitet, a biljka ne može uzeti nijednu hranljivu materiju ako živ entitet, mikroorganizmi, gliste, insekti, nisu preradili organsku materiju i omogućili biljkama da apsorbuju svu tu hranu – kaže naš sagovornik. – Svako prskanje, svaka zemlja koju će sunce spržiti, zapravo uništava mikroorganizme i živote. Kako onda ta zemlja može nahraniti vašu biljku? Onda se obično koristi veštačko đubrivo, ali to nije to. Zato kažem da u organskoj poljoprivredi biljke moraju biti ukusnije, više suve materije, više arome, jer sama biljka će to izvući te, ako vam neko kaže da ima organsku poljoprivredu, a bezukusno je – laže.
Svaka bašta ima svoju priču, a svako treba da voli svoju baštu i da uživa u njoj. Ako joj date sebe – ona će vam zasigurno uzvratiti!
Saša Nikolovski sa svojim proizvodima redovno učestvuje na novosadskim bazarima, marketima i festivalima, a jednom nedeljno dolazi u Novi Sad i radi besplatnu dostavu željenih proizvoda koje zainteresovani mogu poručiti putem „Fejsbuk” i „Instagram” profila „Iza baštenskog zida”.
K. Ivković Ivandekić