moderate rain
6°C
24.01.2025.
Нови Сад
eur
117.1272
usd
112.5141
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Саша Николовски прави умаке и сенфове разноврсног укуса

12.11.2020. 12:29 17:23
Пише:
Фото: Дневник (С. Шушњевић)

– Новосађани су стварно велики гурмани! Волим кад ми дођу за пулт и кажу: „А шта viii лепооо ту имаате?” Онда даље све иде лако – с осмехом открива за „Дневник” Саша Николовски, који сам прави традиционалне умаке помоћу рецепата из свих крајева света, а у свом породичном пољопривредном газдинству под називом „Иза баштенског зида”.

Он је по струци наставник, долази из Бечеја, а као двадесетогодишњи хоби наводи баштованство, наглашавајући да већ седам година по свим принцима органске пољопривреде узгаја поврће, воће, зачинско и лековито биље.

С обзиром на то да обожава чери-парадајз и самим тим га и гаји – родила се идеја да почне да кува умаке. Саша Јаколовски наводи да му је основна идеја била да прави умаке који су већ светски познати и који ће својом аромом дати једно кулинарско наслеђе. То је и реализовао и данас прави италијански сос од босиљка, мајчине душице и чери-парадајза; амерички сос; мексичку салсу; јужноамеричку салсу; грузијски традиционални сос ткемали; афрички пири-пири (што значи паприка-парика и то је комбинација различитих паприка); сос из Нове Енгелске пумпкин, мађарски сос из Ердеља, а своју понуду употпуњује домаћи прављеним сенфовима разних врста.

Осим интересантних назива, пикантих арома и примамљивих амбалажа, Новосађане је на последње одржаном „НС маркету”, где је Саша Јаколовски представио своје производе, привукао другачији укус бројних сосова на које нису навикли у овим пределима. По њиховим реакцијама и екипа „Дневника” могла се уверити у квалитет Сашиног рада, док је његово страствено причање о свакој врсти само потврдило љубав, посвећеност и енергију коју улаже у израду „Иза баштенског зида” умака. А да није занимљив само рецепт него и начин на који га добија, потврђује информација да је Саша рецепт за мексичку салсу добио током играња игрице на интернету.

– Мексичку салсу сам добио када сам играо игрицу „Форге од Емпирес”, када се један дечко Мексиканац убацио током мог мењања рецепта с Мађаром и рекао да његова баба прави најбољу мексичку салсу – објашњава Николовски. – Наравно да баба прави најбоље! Након тога је питао бабу за рецепт,  изди­ктирао ми га је и ја га сада имам сачуваног. У тај рецепт иде врло много сирћета, који сам ја заменио лимуном и сјајно је испало. А, на пример, основа свих салси је свеж лист коријандара, због чега сам га ја онда почео узгајати и сада имам праву мексичку салсу. Јужноамеричка салса је јако слична по укусу, она ми је такође била кисела, а открио сам да они све пеку и да је у томе највећа разлика. Код ње сам избацио слатку паприку јер је вукло мало на ајвар, а хтео сам да се осети моменат Јужне Америке.

По речима и трогодишњем искуству Саше Николовског, а по реакцији и мишљењу људи који су путовали по свету и заиста пробали сосове, а затим и Сашине умаке – потврђено је да је то – то. Саша истиче да му је то и био циљ, и открива да Новосађани највише воле његове домаће сенфове те издваја баварски од црног никшићког пива, меда и балзамико сирћета.

– Реакција Новосађана је сјајна! – наглашава Јаколовски. – На пример, жути „Ред њоод” је од крафт-пива које је страховито захмељено па није био потребан други зачин јер је само пиво довољно ароматично.

Како наводи, своје производе је однео на Технолошки факултет те има решење које доказује да је његово поврће и биље без пестицида, хербицида, тешких метала. Он наглашава да је основа биопроизводње заправо земља те да у органској пољопривреди биодиверзитет мора бити заступљен.

– Земља је жив ентитет, а биљка не може узети ниједну хранљиву материју ако жив ентитет, микроорганизми, глисте, инсекти, нису прерадили органску материју и омогућили биљкама да апсорбују сву ту храну – каже наш саговорник. – Свако прскање, свака земља коју ће сунце спржити, заправо уништава микроорганизме и животе. Како онда та земља може нахранити вашу биљку? Онда се обично користи вештачко ђубриво, али то није то. Зато кажем да у органској пољопривреди биљке морају бити укусније, више суве материје, више ароме, јер сама биљка ће то извући те, ако вам неко каже да има органску пољопривреду, а безукусно је – лаже.

Свака башта има своју причу, а свако треба да воли своју башту и да ужива у њој. Ако јој дате себе – она ће вам засигурно узвратити!

Саша Николовски са својим производима редовно учествује на новосадским базарима, маркетима и фестивалима, а једном недељно долази у Нови Сад и ради бесплатну доставу жељених производа које заинтересовани могу поручити пу­тем „Фејсбук” и „Инстаграм” профила „Иза баштенског зида”.

К. Ивковић Ивандекић

Пише:
Пошаљите коментар
Рецепт дана: Пилећи батачићи са сенфом

Рецепт дана: Пилећи батачићи са сенфом

05.10.2017. 16:21 16:27
„ДУНАВСКИ НС МАРКЕТ”: На Рибарском острву од козметике до сосова

„ДУНАВСКИ НС МАРКЕТ”: На Рибарском острву од козметике до сосова

13.10.2020. 11:30 11:32