Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

POPARA VRAĆA U KUHINJU NAŠIH BAKA Iskoristite stari hleb i uživajte u vrhunskom obroku

01.10.2024. 17:34 17:41
Piše:
попара
Foto: youtube printscreen/Kuhinjica

Popara je jelo koje je nekada bilo osnova svakodnevne ishrane na selu, ali danas retko ko govori o njoj.

Ovaj starinski obrok je idealan način da se iskoristi stari hleb i da se napravi ukusno i hranljivo jelo koje vraća u minule dane. Priprema je jednostavna i brza, a ovo jelo će vas sigurno vratiti u detinjstvo, u kuhinje naših baka.

Sastojci:

4-5 kriški suvog hleba (najbolje domaćeg)
500 ml mleka ili vode
50 g maslaca
100 g sira (po ukusu)
So po potrebi
 

Priprema:

Suvi hleb isecite na kocke i stavite u dublju posudu.
 

Zagrejte mleko ili vodu na srednjoj temperaturi i dodajte maslac.
 

Prelijte hleb zagrejanom tečnošću i ostavite da se dobro upije, pa lagano promešajte.
 

Dodajte sir po ukusu i malo soli ako je potrebno.
 

Servirajte toplo, a po želji možete dodati i malo kajmaka ili pavlake na vrh.
 

Popara je savršen primer jela koje povezuje tradiciju i jednostavnost, a istovremeno donosi zadovoljstvo domaće kuhinje. Iako se nekada smatrala sirotinjskim jelom, popara danas ima svoje zasluženo mesto u gastronomskom nasleđu Srbije, i svakome ko je proba, vraća uspomene na prošla vremena.

Ovo jelo je retko na modernim trpezama, pa je možda pravi trenutak da ga ponovo otkrijemo i podelimo sa novim generacijama.

Izvor:
Dnevnik
Autor:
Pošaljite komentar
OVO SRPSKO JELO MEĐU NAJBOLJIMA NA SVETU Neizostavan je deo OVOG SLAVLJA

OVO SRPSKO JELO MEĐU NAJBOLJIMA NA SVETU Neizostavan je deo OVOG SLAVLJA

06.07.2024. 16:21 16:30
PROSTO KAO PASULJ Uz pomoć ovog TRIKA omiljeno SRPSKO JELO skuvano za samo sat vremena ISKUSNIM DOMAĆICAMA ekspres lonac ne treba! Evo kako one to „ZAKUVAJU“

PROSTO KAO PASULJ Uz pomoć ovog TRIKA omiljeno SRPSKO JELO skuvano za samo sat vremena ISKUSNIM DOMAĆICAMA ekspres lonac ne treba! Evo kako one to „ZAKUVAJU“

10.05.2024. 17:38 17:54