ПОПАРА ВРАЋА У КУХИЊУ НАШИХ БАКА Искористите стари хлеб и уживајте у врхунском оброку
Попара је јело које је некада било основа свакодневне исхране на селу, али данас ретко ко говори о њој.
Овај старински оброк је идеалан начин да се искористи стари хлеб и да се направи укусно и хранљиво јело које враћа у минуле дане. Припрема је једноставна и брза, а ово јело ће вас сигурно вратити у детињство, у кухиње наших бака.
Састојци:
4-5 кришки сувог хлеба (најбоље домаћег)
500 мл млека или воде
50 г маслаца
100 г сира (по укусу)
Со по потреби
Припрема:
Суви хлеб исеците на коцке и ставите у дубљу посуду.
Загрејте млеко или воду на средњој температури и додајте маслац.
Прелијте хлеб загрејаном течношћу и оставите да се добро упије, па лагано промешајте.
Додајте сир по укусу и мало соли ако је потребно.
Сервирајте топло, а по жељи можете додати и мало кајмака или павлаке на врх.
Попара је савршен пример јела које повезује традицију и једноставност, а истовремено доноси задовољство домаће кухиње. Иако се некада сматрала сиротињским јелом, попара данас има своје заслужено место у гастрономском наслеђу Србије, и свакоме ко је проба, враћа успомене на прошла времена.
Ово јело је ретко на модерним трпезама, па је можда прави тренутак да га поново откријемо и поделимо са новим генерацијама.