POPARA VRAĆA U KUHINJU NAŠIH BAKA Iskoristite stari hleb i uživajte u vrhunskom obroku
Popara je jelo koje je nekada bilo osnova svakodnevne ishrane na selu, ali danas retko ko govori o njoj.
Ovaj starinski obrok je idealan način da se iskoristi stari hleb i da se napravi ukusno i hranljivo jelo koje vraća u minule dane. Priprema je jednostavna i brza, a ovo jelo će vas sigurno vratiti u detinjstvo, u kuhinje naših baka.
Sastojci:
4-5 kriški suvog hleba (najbolje domaćeg)
500 ml mleka ili vode
50 g maslaca
100 g sira (po ukusu)
So po potrebi
Priprema:
Suvi hleb isecite na kocke i stavite u dublju posudu.
Zagrejte mleko ili vodu na srednjoj temperaturi i dodajte maslac.
Prelijte hleb zagrejanom tečnošću i ostavite da se dobro upije, pa lagano promešajte.
Dodajte sir po ukusu i malo soli ako je potrebno.
Servirajte toplo, a po želji možete dodati i malo kajmaka ili pavlake na vrh.
Popara je savršen primer jela koje povezuje tradiciju i jednostavnost, a istovremeno donosi zadovoljstvo domaće kuhinje. Iako se nekada smatrala sirotinjskim jelom, popara danas ima svoje zasluženo mesto u gastronomskom nasleđu Srbije, i svakome ko je proba, vraća uspomene na prošla vremena.
Ovo jelo je retko na modernim trpezama, pa je možda pravi trenutak da ga ponovo otkrijemo i podelimo sa novim generacijama.