ZAKUVAO ŠEF SALE: Došlo vreme za kiseli kupus
Hladni dani dolaze, treba spremiti omiljenu zimnicu - kiseli kupus.
Jesen je kalendarski već dobro zagazila u naš život, dakle, bliži se zima. A za zimu se treba dobro pripremiti.
Uz turšiju i ajvar, šta je bolje za zimnicu spremiti nego kiseli kupus?
Prvo treba dobro odabrati kupus koji ćete ukiseliti.
Poslednjih godina, umesto futoškog kupusa, kupujem domaći kupus od komšija poljoprivrednika iz Srema. Provereno je dobar, lepo se ukiseli, ne trune i prilično je ukusan.
Elem, svako nek odabere šta mu odgovara.
Sastojci:
60 kilograma kupusa
1 kilogram soli
voda
vinobran
Kupus očistite od oštećenih spoljnih listova i prljavštine. Skinite desetak zdravih listova i ostavite ih sa strane.
Pripremite kacu, nekada su se koristile drvene, a sada su mnogo praktičnija plastična burad. Bure od 100 litara dobro operite.
Odaberite glavice koje želite da ukiselite ucelo i izdubite im koren. U te rupe sipajte do vrha so. Ostatak kupusa naribajte. Na svakih desetak naribanih glavica pospite dve-tri dobre šake soli i promešajte. Na dno kace stavite ribanac i dobro ga utabajte, pa na njega stavite jedan red glavica kupusa. Te glavice ušuškajte ribancem i stavite drugi red glavica. Na kraju sve pokrijte ostatkom ribanca, koji treba da se utaba, a za to vam je najbolje ako imate drveni batić, a može da posluži i veća staklena flaša.
Kupus pokrijte listovima koje ste prethodno odvojili, sve pritisnite plastičnom rešetkom, koju možete da kupite u bilo kojoj prodavnici plastike, i odgore stavite balon od pet litara vode (umesto nekadašnjeg kupusnog kamena).
Sačekajte da prenoći. Ujutro ćete videti da je kupus pustio sok, ali potrebno je da dodate vodu, toliko da ogrezne. Ukoliko ne želite da vam se na kupus hvata plesan, dodajte jednu kesicu vinobrana.
Za otprilike tri nedelje vaš kupus će biti kiseo, a onda birajte način na koji ćete ga spremiti.
Tekst i foto: Saša Popović