ZAKUVAO ŠEF SALE: Kolač od jabuka za nedeljno popodne
Nedelja uvek miriše na kolače a ukus kome se cela porodica raduje je onaj začinjen jabukama.
Jednostavan, lagan za spremanje i deca ga vole. Ja sam kao klinac imao običaj da ođednom pojedem pola tepsije. A veoma dobro uz njega ide i koja šolja hladnog mleka.
Ovo je baš jednostavan kolač − običan patišpanj sa filom od jabuka. I priprema nije teška, sve se meri šoljama. Nije reprezentativan, ali i ne treba da bude. Važno je da je ukusan.
patišpanj:
3 jajeta
1 šolja šećera
1 šolja ulja
1 šolja mleka
1 prašak za pecivo
2 šolje brašna tipa 500
prstohvat soli
fil:
1,3 kg jabuka
1 vanilin šećer
malo ulja
Jaja i šećer dobro, ali baš dobro umutite mikserom, tako da se šećer istopi. Dodajte šolju mleka i nastavite lagano da mutite. Potom dodajte i mleko. Na kraju dodajte brašno, prašak za pecivo i so. Umešajte sve lagano kašikom. Smeša ne treba da bude ni retka ni gusta.
Nauljite i pobrašnite pleh i u njega sipajte polovinu dobijene smese. Pecite je u rerni zagrejanoj na 200 stepeni 10-15 minuta.
Prethodno pipremite fil. Izrendajte jabuke i dinstajte ih na malo ulja. Dodajte i vanilin šećer. Ko voli, može da doda malo cimeta i koju kašiku mlevenih oraha.
Na zapečeni patišpanj stavite fil i zalijte ostatkom pripremljene smeše. Vratite u rernu, smanjite na 180 stepeni i pecite još oko 30 minuta. Ukoliko želite, kad se kolač ispeče, možete da ga pospete sitnim šećerom.
Tekst i foto: Saša Popović