RECEPTI FUD BLOGERA: Kolač s jagodama i čokoladom Zdravka Kulinarka
Jedan od najpopularnijih fud-blogera Stefan Božić, poznatiji kao Zdravko Kulinarko, na Instagramu sa pratiocima deli slane i slatke recepte bez rafinisanog šećera, ulja i belog brašna.
Imao je ideju da u rodnoj Požegi otvori neku vrstu zdravog fast-fuda, u kojoj bi se nudile ovsene kaše, energetski barovi, ceđeni sokovi, kuglice i zdrave torte, ali je ipak svoju specijalnost za slatkiše u vreme pandemije koronavirusa podelio sa pratiocima i za samo godinu dana prikupio čak 100.000 sledbenika. Otkriva nam da je trpeza u njegovoj kući raznovrsna, ali uvek zdrava.
„Za doručak je obavezna ovsena kaša i uvek se može naći zdrava užina u kući. Slaniše sam spremao povremeno za porodicu ali na društvenim mrežama ih tek odnedavno objavljujem. Od slanih jela najviše volimo da jedemo paste pa ih najčešće i spremam. Naravno da gledam da to bude zdrava varijanta, sa dosta povrća, sa morskim plodovima, pečurkama, ali i klasične paste sa sirom i mlevenim mesom često spremam”, otkriva nam popularni Zdravko Kulinarko i dodaje da voli da jede i kuvana jela, budući da je odrastao u velikoj porodici na čijoj se trpezi uvek mogao naći krompir paprikaš, pasulj, čorbe i supe, kao i sarma. „Tu naviku sam usvojio i sada se i kod mene na trpezi mora naći kuvano jelo svaki dan. Smatram da se zdrava ishrana mora bazirati na kuvanim jelima bogatim nutritivnim sastojcima, povrćem, kvalitetnom mesu, zdravim mastima”, zaključuje fud-bloger, koji je specijalno za čitaoce „Nedeljnog ručka” pripremio jedan od najpopularnijih recepata sa svog profila.
Kolač s jagodama i čokoladom
Kora:
125 g tahinija
40 g javorovog sirupa
50 g kokosovog šećera
1 laneno jaje (1 kašika lana u 2 kašike vode)
15 g kakao praha
15 g bademovog brašna
1/4 kašičice sode bikarbone
prstohvat soli
Fil:
200 g jagoda
200 ml gustog kokosovog mleka
120 g tamne čokolade sa 70 odsto kakao praha
200 g jagoda
200 ml gustog kokosovog mleka
120 g tamne čokolade sa 70 odsto kakao praha
Sjediniti mleveni lan i mlaku vodu i ostaviti sa strane desetak minuta. Pomešati sve ostale sastojke za koru i pa dodati zamenu za jaje i sve dobro promešati. Kalup dimenzija 13 x 20 cm obložiti pek-papirom i sipati smesu tako da se ravnomerno rasporedi. Za veći kalup prilagoditi mere. Peći u rerni na 180 stepeni 20-25 minuta. Kada se kora ispeče ostaviti je da se skroz ohladi. Jagode iseći na polovine i poređati po ohlađenoj kori. Istopiti tamnu čokoladu u posudi nad parom i dodati gusto kokosovo mleko. Sve pomešati dok se ne dobije čokoladni fil. Sipati čokoladni fil preko jagoda, ravnomerno rasporediti pa staviti u frižider na nekoliko sati da se fil stegne.