RECEPTI FUD-BLOGERA: MAJA PETROVIĆ otkriva kako da napravite neobične PALAČINKE s KOZIJIM SIROM, CVEKLOM i ORASIMA
Jedna od najpoznatijih fud-blogerki u Srbiji svakako je Maja Petrović, čija se kulinarska čarolija krije iza bloga „Vitki gurman”, na kojem se još od 2012. godine mogu pronaći njeni korisni tekstovi o zdravoj ishrani, zdravim stilovima života, ali i neobični i inspirativni recepti.
Uz svaki zdravi „gurmanluk”, koji prezentuje na blogu i društvenim mrežama, Maja objavljuje i različite zanimljivosti, što njen sadržaj obogaćuje i sasvim sigurno odvaja od ostalih. Maja kaže da uživa u kuvanju za specijalne prilike, prirodnim sastojcima, mnoštvu začina i veruje da je hrana dobrog kvaliteta koju kuvamo sebi i ljudima koje volimo temelj zdravog i srećnog života.
Ipak, kako nam je otkrila, nije od početka svoj blog posmatrala kao budući posao, već kao hobi. „Na početku sam mnogo više pisala o nutricionizmu i marketingu prehrambenih proizvoda. Tek kasnije sam se zainteresovala za fotografiju hrane, pa sam, sve ono što sam inače već kuvala, počela da predstavljam uz fotografiju. Zatim i kroz video formu”, rekla je za „Dnevnikov” Nedeljni ručak autorka bloga „Vitki gurman”.
Maja nam se pohvalila da ume da napravi sve, čak i da veoma voli da pravi slatkiše, koje inače ne jede. „Privatno je to ono što bi nazvali zdravijom hranom: riba, meso, jaja, salate, povrće… Većinu kaloričnih stvari s bloga, kao i slatkiše, dobije neko od prijatelja da nosi kući ili napravim neku sedeljku uz hanu”, priznala je Maja Petrović i dodala da najviše voli da kuva slana jela. „Ono na šta padam, a nije deo moje uobičajene ishrane s manje ugljenih hidrata, jesu rižota. Morska hrana i srednje pečeni biftek su takođe hrana koju obožavam. Omiljeni doručak: uvek bio i ostao dobar omlet sa sirom, a ne bunim se kada mu se dodaju slaninica i šampinjoni”.
Čitaocima našeg dodatka predlaže da pripreme specijalne roze palačinke s kozjim sirom, cveklom i orasima.
100 g kozijeg sira
20 ml soka od cvekle
1 kašika rena
60 g oraha
1 skuvana cvekla
2 jajeta
oko 180 g alpskog mleka
60 g brašna tip 550
1 kašika nerafinisanog suncokretovog ulja malo za prženje
Usitnite orahe u secku da budu između mlevenih i sitno seckanih. Izvadite ih iz secka i ubacite koziji sir, sok od cvekle i ren. Potpuno usitnite da se dobije kremasti fil, koji se lako maže. U zavisnosti od vrste sira koji koristite, možete dodati i više soka od cvekle. Prespite fil u činijicu i ubacite orahe, pa sve izmešajte i stavite u frižider, dok ispečete palačinke.
Za palačinke najpre u secka ubacite skuvanu cveklu isečenu na komade i otprilike pola mleka. Sve dobro usitnite, da se mleko i cvekla potpuno sjedine. Dodajte ulje i jaje, pa i ovo umute. Na kraju ubacite i brašno, pa sipajte ostatak mleka malo po malo, dok ne dobijte odgovarajuću gustinu testa za palačinke. Ispecite palačinke na uobičajeni način.
Nafilujte palačinke filom od kozijeg sira, složite ih u tanjir i ukrasite narom i orasima