RECEPTI FUD-BLOGERA: Ljubav je jedini potreban začin u BOJANINIM ĐAKONIJAMA
Autorka Instagram i Tiktok profila „Bojanine đakonije” Bojana Čikarić svojim ukusnim receptima privukla je pažnju javnosti na internetu, a ponajviše slatkišima koji nam, kako i sama kaže, ulepšavaju dan.
Na njenom se profilu mogu pronaći najrazličitije ukusne torte i kolači, ali i pite i raznovrsna testa, koje njeni pratioci rado isprobavaju i sami da naprave. Ova devojka recepte, koje plasira putem društvenih mreža, boji posebnim začinom, a to je ljubav, koja je, kako kaže, jedini zaista potreban začin u kuhinji, a sve ostalo je, prema njenim rečima, improvizacija.
Bojana nam otkriva da obožava hranu i istinski uživa u pripremi različitih jela, pa je tako i poželela da strast prema kuvanju prenese i drugima. „Odluka da moji recepti završe na društvenim mrežama došla je spontano prošle godine. Sada već mnogobrojne đakonije krase moj Instagram profil, a nadam se da će ih biti još dosta”, objašnjava za „Dnevnikov” Nedeljni ručak i dodaje da se u njenoj kuhinji može pronaći sve - od tradicionalnih recepata, poput sarme i vojničkog pasulja, do brzih i jednostavnih poslastica. „Moj favorit su neprevaziđene punjene paprike, posebno sada, u sezoni svežeg povrća. Kolači su neizostavni deo moje svakodnevice, a najdraže poslastice su mi domaće krofne i neizostavne ledene kocke”, ističe za naš list autorka bloga „Bojanine đakonije”, koja je našim čitaocima pripremila recept za pravu letnju poslasticu - ledene kocke.
Kora:
5 jaja
5 kašika šećera
2 kašike kakao praha
5 kašika brašna
2 kašike ulja
pola kesice praška za pecivo
Sirup:
300 ml vode
100 g šećera
1 vanilin šećer
Fil:
700 ml mleka 150 ml da se razmute brašno i šećer
10 kašika šećera
9 kašika brašna
pola kesice pudinga od vanile
250 g maslaca ili margarina
Glazura od čokolade:
100 g čokolade
4 kašike ulja
Najpre pripremiti koru - penasto umutiti jaja i dodati im šećer. Zatim polako dodavati prosejane suve sastojke, a na kraju umešati ulje i izjednačiti masu. Pleh dimenzija 20x30 cm premazati uljem i posuti brašnom pa izliti koru. Peći 15 minuta na 200 stepeni. Sirup staviti na šporet da provri. Kuvati još dva-tri minuta na tihoj vatri, a zatim preliti preko pečene kore.
Za fil staviti mleko sa šećerom da se kuva. Posebno pomešati puding i brašno sa 150 ml mleka. Dobro izmešati da nema grudvica. Sipati u provrelo mleko i kuvati dok se ne zgusne uz neprestano mešanje na tihoj vatri. Gotov fil prekriti kesom i ostaviti da se ohladi. U hladan fil dodati umućen maslac (ili margarin) i mikserom izjednačiti masu. Rasporediti preko ohlađene kore. Na pari, potom, otopiti 100 g čokolade sa četiri kašike ulja. Glazuru preliti preko fila i odložiti kolač da se dobro ohladi.