РЕЦЕПТИ ФУД-БЛОГЕРА: МАЈА ПЕТРОВИЋ открива како да направите необичне ПАЛАЧИНКЕ с КОЗИЈИМ СИРОМ, ЦВЕКЛОМ и ОРАСИМА
Једна од најпознатијих фуд-блогерки у Србији свакако је Маја Петровић, чија се кулинарска чаролија крије иза блога „Витки гурман”, на којем се још од 2012. године могу пронаћи њени корисни текстови о здравој исхрани, здравим стиловима живота, али и необични и инспиративни рецепти.
Уз сваки здрави „гурманлук”, који презентује на блогу и друштвеним мрежама, Маја објављује и различите занимљивости, што њен садржај обогаћује и сасвим сигурно одваја од осталих. Маја каже да ужива у кувању за специјалне прилике, природним састојцима, мноштву зачина и верује да је храна доброг квалитета коју кувамо себи и људима које волимо темељ здравог и срећног живота.
Ипак, како нам је открила, није од почетка свој блог посматрала као будући посао, већ као хоби. „На почетку сам много више писала о нутриционизму и маркетингу прехрамбених производа. Тек касније сам се заинтересовала за фотографију хране, па сам, све оно што сам иначе већ кувала, почела да представљам уз фотографију. Затим и кроз видео форму”, рекла је за „Дневников” Недељни ручак ауторка блога „Витки гурман”.
Маја нам се похвалила да уме да направи све, чак и да веома воли да прави слаткише, које иначе не једе. „Приватно је то оно што би назвали здравијом храном: риба, месо, јаја, салате, поврће… Већину калоричних ствари с блога, као и слаткише, добије неко од пријатеља да носи кући или направим неку седељку уз хану”, признала је Маја Петровић и додала да највише воли да кува слана јела. „Оно на шта падам, а није део моје уобичајене исхране с мање угљених хидрата, јесу рижота. Морска храна и средње печени бифтек су такође храна коју обожавам. Омиљени доручак: увек био и остао добар омлет са сиром, а не буним се када му се додају сланиница и шампињони”.
Читаоцима нашег додатка предлаже да припреме специјалне розе палачинке с козјим сиром, цвеклом и орасима.
100 г козијег сира
20 мл сока од цвекле
1 кашика рена
60 г ораха
1 скувана цвекла
2 јајета
око 180 г алпског млека
60 г брашна тип 550
1 кашика нерафинисаног сунцокретовог уља + мало за пржење
Уситните орахе у сецку да буду између млевених и ситно сецканих. Извадите их из сецка и убаците козији сир, сок од цвекле и рен. Потпуно уситните да се добије кремасти фил, који се лако маже. У зависности од врсте сира који користите, можете додати и више сока од цвекле. Преспите фил у чинијицу и убаците орахе, па све измешајте и ставите у фрижидер, док испечете палачинке.
За палачинке најпре у сецка убаците скувану цвеклу исечену на комаде и отприлике пола млека. Све добро уситните, да се млеко и цвекла потпуно сједине. Додајте уље и јаје, па и ово умуте. На крају убаците и брашно, па сипајте остатак млека мало по мало, док не добијте одговарајућу густину теста за палачинке. Испеците палачинке на уобичајени начин.
Нафилујте палачинке филом од козијег сира, сложите их у тањир и украсите наром и орасима