Recept dana: Salata od hobotnice
U pitanju je jedno od najpopularnijih hladnih jela, koje pođednako prija u svako doba godine. Čaša belog vina i komad-dva tostiranog hleba je sve što vam je potrebno za vrhunski užitak...
Sastojci:
- 1 kg hobotnice,
- manja glavica ljubičastog luka,
- 2 lovorova lista,
- grančica ruzmarina,
- biber u zrnu,
- 2 čena belog luka,
- 100 ml maslinovog ulja,
- 1 limun,
- par grančica svežeg peršuna,
- so i mleveni biber po ukusu
- kašika crnih maslina
Priprema:
1. Očišćenu hobotnicu staviti u veliki lonac, preliti vodom pa dodati biber u zrnu, lovorov list, beli luk i ruzmarin.
2. Kuvati najmanje sat vremena, odnosno, dok hobotnica ne omekša.
3. Luk sitno iseckati, a potom usitniti i peršun.
4. U manjoj činiji izmešati maslinovo ulje, limunov sok, prstohvat soli i malo bibera.
5. Kad je hobotnica kuvana, isprati je pod vodom i ohladiti, pa zatim iseći na manje komade.
6. Iseckanu hobotnicu staviti u posudu, posuti je naseckanim peršunom i lukom, pa preliti prelivom od maslinovog ulja i limuna. 7. Pažljivo promešati, pa dobro ohladiti.
8. Pre posluživanja, po ukusu dodatno posoliti, pobiberiti i začiniti maslinovim uljem. Za kraj, po želji, ubaciti nekoliko crnih maslina.