Recept dana: Kuglof sa suvim grožđem
U pitanju je pravi klasik, bez kojeg su ne tako davno bili gotovo nezamislivi božićni i novogodišnji praznici... Ovog puta klasik u „skraćenoj“, odnosno, brzoj verziji bez kvasca i dizanja testa.
Sastojci:
- 4 jajeta,
- 300 g brašna,
- 150 g šećera,
- 150 g putera kašičica za mazanje kalupa
- 10 kašika mleka (za testo) 10 za namakanje
- 100 g suvog grožđa,
- 4 kašike ruma,
- 1 pomorandža,
- 2 kašičice praška za pecivo,
- prstohvat soli,
- malo prezle za posipavanje kalupa,
- malo šećera u prahu
Priprema:
1. Suvo grožđe dobro oprati, pa zaliti s 10 kašika mleka i pustite da se natopi.
2. Brašno pomešati s praškom za pecivo.
3. Namazati kalup za kuglof puterom. Dobro namazati sve ivice i udubljenja, pa nakon toga kalup posuti prezlom.
4. U posudu staviti puter zagrejan na sobnu temperaturu, pa mu dodati šećer i so. Mutiti dok se ne dobije glatku smesa, pa u nju potom naribati koru jedne pomorandže.
5. Potom u smesu dodavati jedno po jedno jaje i dobro umutiti nakon svakog jajeta.
6. Umešati u smesu mleko i rum, dodati brašno, pa opet promešati i na kraju u smesu dodati natopljeno suvo grožđe.
7. Ubaciti u kalup i peći oko 40 minuta na 180 stepeni.
8. Kada je pečen, kolač će se odvojiti od kalupa, a za svaki slučaj ga na nekoliko mesta probosti čačkalicom. Ako je čačkalica nakon ubadanja čista i na njoj nema vlažnih ostataka smese, kolač je gotov.
9. Pustite kuglof da se ohladi u kalupu, a zatim ga prebaciti na tanjir za serviranje i posuti šećerom u prahu.