Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Recept dana: Kuglof sa suvim grožđem

27.12.2018. 19:06 19:10
Piše:
Foto: pixabay.com

U pitanju je pravi klasik, bez kojeg su ne tako davno bili gotovo nezamislivi božićni i novogodišnji praznici... Ovog puta klasik u „skraćenoj“, odnosno, brzoj verziji bez kvasca i dizanja testa.

Sastojci:

- 4 jajeta,

- 300 g brašna,

- 150 g šećera,

- 150 g putera kašičica za mazanje kalupa

- 10 kašika mleka (za testo) 10 za namakanje

- 100 g suvog grožđa,

- 4 kašike ruma,

- 1 pomorandža,

- 2 kašičice praška za pecivo,

- prstohvat soli,

- malo prezle za posipavanje kalupa,

- malo šećera u prahu

Priprema:

1. Suvo grožđe dobro oprati, pa zaliti s 10 kašika mleka i pustite da se natopi.

2. Brašno pomešati s praškom za pecivo.

3. Namazati kalup za kuglof puterom. Dobro namazati sve ivice i udubljenja, pa nakon toga kalup posuti prezlom.

4. U posudu staviti puter zagrejan na sobnu temperaturu, pa mu dodati šećer i so. Mutiti dok se ne dobije glatku smesa, pa u nju potom naribati koru jedne pomorandže.

5. Potom u smesu dodavati jedno po jedno jaje i dobro umutiti nakon svakog jajeta.

6. Umešati u smesu mleko i rum, dodati brašno, pa opet promešati i na kraju u smesu dodati natopljeno suvo grožđe.

7. Ubaciti u kalup i peći oko 40 minuta na 180 stepeni.

8. Kada je pečen, kolač će se odvojiti od kalupa, a za svaki slučaj ga na nekoliko mesta probosti čačkalicom. Ako je čačkalica nakon ubadanja čista i na njoj nema vlažnih ostataka smese, kolač je gotov.

9. Pustite kuglof da se ohladi u kalupu, a zatim ga prebaciti na tanjir za serviranje i posuti šećerom u prahu.

Piše:
Pošaljite komentar
Recept dana: Pileće rolnice

Recept dana: Pileće rolnice

25.12.2018. 16:58 17:05
Recept dana: Štrudla s makom

Recept dana: Štrudla s makom

23.12.2018. 14:10 14:17