Рецепт дана: Салата од хоботнице
У питању је једно од најпопуларнијих хладних јела, које пођеднако прија у свако доба године. Чаша белог вина и комад-два тостираног хлеба је све што вам је потребно за врхунски ужитак...
Састојци:
- 1 кг хоботнице,
- мања главица љубичастог лука,
- 2 ловорова листа,
- гранчица рузмарина,
- бибер у зрну,
- 2 чена белог лука,
- 100 мл маслиновог уља,
- 1 лимун,
- пар гранчица свежег першуна,
- со и млевени бибер по укусу
- кашика црних маслина
Припрема:
1. Очишћену хоботницу ставити у велики лонац, прелити водом па додати бибер у зрну, ловоров лист, бели лук и рузмарин.
2. Кувати најмање сат времена, односно, док хоботница не омекша.
3. Лук ситно исецкати, а потом уситнити и першун.
4. У мањој чинији измешати маслиново уље, лимунов сок, прстохват соли и мало бибера.
5. Кад је хоботница кувана, испрати је под водом и охладити, па затим исећи на мање комаде.
6. Исецкану хоботницу ставити у посуду, посути је насецканим першуном и луком, па прелити преливом од маслиновог уља и лимуна. 7. Пажљиво промешати, па добро охладити.
8. Пре послуживања, по укусу додатно посолити, побиберити и зачинити маслиновим уљем. За крај, по жељи, убацити неколико црних маслина.