Recept dana: Pita s mesom
Sočna pita, koja se jednostavno priprema i pritom nije masna, pogodna je kao pređelo ili čak glavno jelo uz šolju jogurta ili nečeg „jačeg“...
Sastojci:
- 500 g kora za pitu,
- 3 jajeta,
- čaša jogurta,
- 500 g mlevenog mesa,
- 1 praziluk,
- kašičica soli,
- 1/2 kašičice bibera
Priprema:
1. Uključiti rernu na 200 stepeni da se zagreje.
2. Na malo ulja na laganoj vatri prodinstati praziluk isečen na tanke kolutove dok ne omekša.
3. Potom dodati mleveno meso, so i biber , pa sve zajedno propržiti oko 15 minuta uz češće mešanje.
4. U međuvremenu u posebnoj posudi umutiti preliv za kore od jaja i jogurta.
5. Odvojiti dve kore za pitu, prvu postaviti u tepsiju, poprskati je ovlaš uljem i staviti drugu tepsiju. Ove dve kore služe za „zatvaranje“ pite na kraju.
6. Ostale kore podeliti na 6 duplih delova; idealno je da u pakovanju bude 14 kora.
7. Rolatiće praviti tako što se jedna kora premaže prelivom (oko 3 kašike, da prekrije celu koru), na nju se stavi druga kora, koja se takođe premaže i na koju se nanese fil od mesa ravnomerno uz kraj duže strane kore. Uviti u rolat.
8. Na isti način napraviti još 5 rolatića.
9. Ređati u tepsiju na dve prethodno postavljene kore - prvo staviti tri rolata, premazati ih prelivom, na njih dva rolata, premazati prelivom i na kraju poslednji rolat koji se takođe premaže.
10. Ostatke dve kore podići ka poslednjem rolatu da formiraju piramidu i premazati ostatkom smese.
11. Peći na 200 stepeni 25 minuta.