Рецепт дана: Пита с месом
Сочна пита, која се једноставно припрема и притом није масна, погодна је као пређело или чак главно јело уз шољу јогурта или нечег „јачег“...
Састојци:
- 500 г кора за питу,
- 3 јајета,
- чаша јогурта,
- 500 г млевеног меса,
- 1 празилук,
- кашичица соли,
- 1/2 кашичице бибера
Припрема:
1. Укључити рерну на 200 степени да се загреје.
2. На мало уља на лаганој ватри продинстати празилук исечен на танке колутове док не омекша.
3. Потом додати млевено месо, со и бибер , па све заједно пропржити око 15 минута уз чешће мешање.
4. У међувремену у посебној посуди умутити прелив за коре од јаја и јогурта.
5. Одвојити две коре за питу, прву поставити у тепсију, попрскати је овлаш уљем и ставити другу тепсију. Ове две коре служе за „затварање“ пите на крају.
6. Остале коре поделити на 6 дуплих делова; идеално је да у паковању буде 14 кора.
7. Ролатиће правити тако што се једна кора премаже преливом (око 3 кашике, да прекрије целу кору), на њу се стави друга кора, која се такође премаже и на коју се нанесе фил од меса равномерно уз крај дуже стране коре. Увити у ролат.
8. На исти начин направити још 5 ролатића.
9. Ређати у тепсију на две prеthodno постављене коре - прво ставити три ролата, премазати их преливом, на њих два ролата, премазати преливом и на крају последњи ролат који се такође премаже.
10. Остатке две коре подићи ка последњем ролату да формирају пирамиду и премазати остатком смесе.
11. Пећи на 200 степени 25 минута.