Recept dana: Faširi od tikvica
U pitanju je vegetarijansko jelo - ukusno i hrskavo, koje se brzo i lako priprema... Odlični su i topli i hladni, za jesti kod kuće, ali i za poneti na posao...
Sastojci:
- 400 g tikvica,
- 4 kašike naribanog parmezana,
- čen belog luka,
- 100 g hleba (samo sredine),
- 50 ml mleka,
- 1 jaje,
- 2 kašike maslinovog ulja,
- soli i bibera po ukusu
Dodatno:
- 5 kašika prezli,
- ulje za prženje
Priprema:
1. Oprati tikvice, osušiti ih i iseći na manje kockice.
2. Zagrejati tiganj, dodatimaslinovo ulje, pa propržiti izdrobljen beli kuk. Dodati tikvice, pa ih dinstati nekih 10 minuta.
3. Ugasiti vatru i ohladiti.
4. Sredinu hleba natopiti u mleku, pa iscediti.
5. Izmešati jaje s naribanim sirom, dodati sredinu hleba, maslinovo ulje, so, biber i tikvice, pa sve dobro izmešati. Ako je smesa previše mekana i ljepljiva, dodati koju kašiku prezle.
6. Oblikovati fašire, uvaljati ih u prezlu, pa staviti u frižider na pola sata da se malo ohlade i stvrdnu.
7. Izvaditi fašire iz frižidera, pa ih ispržiti u dubljem tiganju na dobro zagrejanom ulju.
8. Poslužiti kao toplo pređelo ili, uz omiljeni sos i sezonsku salatu, kao laganije glavno jelo.