Recept dana: Kiflice s viršlama
Divnog ukusa, ove su kiflice bolje od svakog hot doga. Najbolja stvar je činjenica da su i drugog dana, ako slučajno koja pretekne, pođednako mekane i sveže...
Sastojci:
- 700 g brašna,
- 100 ml toplog mleka,
- 100 ml jogurta,
- 100 ml pavlake,
- 100 ml ulja,
- kocka svežeg kvasca,
- kašičica šećera,
- 2 kašičice soli,
- 150 g sitnog ili izmrvljenog sira,
- 125 g putera za premazivanje,
- 5 viršli (prepoloviti svaku),
- jaje za premazivanje,
- susam za posipanje
Priprema:
1. Staviti kvasac da naraste u toplo mleko u koji ste prethodno sipali šećer i kašiku brašna.
2. U posudi za mešenje staviti pola količine brašna, pa dodati nadošli kvasac, so, jogurt, pavlaku i ulje.
3. Sve promešati da se ujednači, pa zatim postepeno dodavati ostatak brašna i umesiti glatko testo.
4. Pokriti testo i ostaviti ga na toplom da naraste.
5. U međuvremenu sjediniti puter sa sirom.
6. Naraslo testo razvući u pravougaonu koru, pa je premazati mešavinom putera i sira.
7. Premazanu koru uviti u rolat i ostaviti ga da odstoji 20 minuta da malo naraste.
8. Zatim rolat razvući u pravougaonu koru debljine kao za kiflice. Prvo seći na tri dela horizontalno, a posle ukuso da se dobiju trouglovi.
9. Na širi deo trougla staviti po parče viršle, pa zatim prvo motati krajeve trougla prema parčetu viršle, a onda uviti kiflicu.
10. Kiflice staviti u pleh obložen hartijom za pečenje. Ostaviti ih desetak minuta da malo narastu, pa ih premazati umućenim jajetom u koje se doda kašika ulja. Odozgo ih posuti susamom.
11. Peći ih na 200 stepeni oko pola sata, dok ne dobiju zlatastu boju.