Recept dana: Lazanje
Za razliku od većine drugih recepata italijanske kuhinje, lazanja je vrlo kalorična i ne spada u zdravu hranu. Ali, ne možemo baš svaki dan da se hranimo zdravo, nekad valja malo i uživati...
Sastojci:
- 500 g lazanja,
- 600 g junećeg mlevenog mesa,
- šolja paradajza za kuvanje,
- crni luk,
- čen belog luka,
- so i biber po ukusu
Za bešamel sos:
- malo ulja,
- 200-300 g gaude,
- 2 kašike brašna,
- 2 šolje mleka,
- so i biber po ukusu
Priprema:
1. Na ulju propržiti luk, dodati mleveno meso i dinstati nekih 20 minuta na tihoj vatri.
2. Posoliti i pobiberiti.
3. Beli luk sitno iseckati, dodati sok od paradajza i naliti sa čašom-dve vode.
4. Kuvati još nekih pola sata na tihoj vatri.
5. Tako pripremljeno meso skloniti sa vatre i ostaviti sa strane.
Bešamel:
1. Na ulju propržiti brašno i doliti mleko, posoliti i pobiberiti. 2. Kuvati sos par minuta do željene gustine.
3. Mleko možete dodati po želji (ako je sos previše gust).
Ređanje:
1. Lazanje poređati na dnu tepsije, pa preko njih ravnomerno rasporediti deo smese od mlevenog mesa, bešamel, rendanu gaudu, pa opet red lazanja, mleveno meso i sve tako redom dok se sav materijal ne potroši.
2. Završiti narendanom gaudom i staviti u rernu da se peče na temperaturi od 250 stepeni.