AKO VOLITE PITU S MESOM A POSTITE OVAJ RECEPT ĆE VAS ODUŠEVITI Ovo je zdrava i ukusna zamena!
Post je vreme kada mnogi od nas razmatraju svoje navike u ishrani, te se okreću posnim i zdravim obrocima.
Predstavljamo vam pitu sa sočivom i povrćem.
Sastojci:
500 g lista testa za pitu (posno)
200 g sočiva
1 velika crna glava luka
1 velika šargarepa
200 g tikvice
100 g gljiva
2 velike kašike maslinovog ulja
So i biber po ukusu
1 kašičica sušenog origana
1 čaša vode
Uputstvo:
Sočivo dobro operite, a zatim ga skuvajte u vodi (oko 20-30 minuta, dok ne omekša). Kada je gotovo, procedite i ostavite da se ohladi.
Priprema povrća: Luk isecite na sitno, šargarepu i tikvice narendajte. Gljive isecite na sitne komade.
U velikoj tavi, zagrejte maslinovo ulje, dodajte luk i pržite ga dok ne postane zlatno. Zatim dodajte narendanu šargarepu i tikvice, kao i iseckane gljive. Pržite sve zajedno dok ne omekšaju (oko 10 minuta). U ovu smesu dodajte skuvano sočivo, so, biber i origano. Dobro promešajte i ostavite da se sve skuva još 5-10 minuta.
Podmazan lim za pečenje sa malo ulja, poređajte prvi list testa, pa ravnomerno rasporedite pripremljeni fil od povrća i sočiva. Pokrijte sa drugim listom testa. Ako želite, možete ponovo nasloniti testo sa malo ulja ili vode.
Pitu pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta, ili dok ne postane zlatno-smeđa.
Ova posna pita je ne samo ukusna, već i izuzetno hranljiva, savršena za sve koji prate post ili žele da unose više povrća u svoje obroke.