Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Recept dana: Slatki kupus

18.05.2017. 15:53 16:05
Piše:
Foto: Dnevnik, arhiva

Verovatno je malo onih koji nisu čuli ovaj odličan vic: Pita dete mamu da li ima nešto slatko da se jede, a ona mu odgovori – ima, slatki kupus. E pa, došao je i taj dan, vreme je da se „zasladite“ niskokaloričnom kašikom punom zdravlja i ukusa.

Sastojci:

 - glavica kupusa srednje veličine,

- 700-800 g juneće plećke (može i neko drugo meso),

- dve-tri glavice luka,

- dve-tri šargarepe,

- 3-5 većih krompira,

- šolja soka od paradajza,

- vegeta,

- aleva paprika

- kašika brašna

- list peršuna,

- so po ukusu

Priprema:

1. Glavicu kupusa očistiti od površinskih i oštećenih listova, pa iseći na četvrtine.

2. Odstraniti koren i svaku četvrtinu iseći popreko na tri-četiri dela.

3. Ovako isečen kupus staviti u veću šerpu, naliti vodom i pustiti da provri.

4. Kada voda proključa, pustiti da vri još dve, tri minuta, pa skloniti sa ringle i procediti vodu.

5. Čim se potopi glavica kupusa u vodu, uzmeti meso i iseći ga na kockice srednje veličine.

6. U veliku šerpu sipati malo ulja i, čim se zagreje, staviti meso.

7. Smanjiti temperaturu, kako bi se meso fino dinstalo u svom soku.  8. Dok se meso krčka, očistiti dve, tri glavice luka.

9. Nakon otprilike 10 minuta dinstanja, mesu dodati luk i prstohvat šećera, pa promešati.

10. Očistite šargarepu i iseći je na kolutiće, pa dodati mesu i luku.

11. Promešati i pustiti da krčka. Posle desetak minuta, jelo posoliti i dodati vegetu i nastaviti s kuvanjem u poklopljenoj šerpi.

12. Nakon petnaestak minuta, ooljuštiti krompir i iseći ga na četvrtine, pa dodati u čorbu.

13. Posle nekih 15 minuta distanja, kada u šerpi ostane tek malo tečnosti, izmaći šerpu sa ringle i sve poprašite ravnom varjačom brašna. Brašna bi trebalo da bude tek toliko da da gustinu budućoj čorbi.

14. Odmah zatim dodati i malo aleve paprike. Sve promešati i vratiti na ringlu.

15. Promešati sve varjačom, pa dosuti šolju soka od paradajza i dve  šolje vode. Promešati i pustiti da jelo ponovo krene da krčka još nekih pola sata, do 40 minuta.

 

 

Piše:
Pošaljite komentar
Recept dana: Palačinke na klasičan način

Recept dana: Palačinke na klasičan način

12.05.2017. 11:53 11:56
Recept dana: Italijanske grisine

Recept dana: Italijanske grisine

16.05.2017. 17:20 17:21