Recept dana: Slatki kupus
Verovatno je malo onih koji nisu čuli ovaj odličan vic: Pita dete mamu da li ima nešto slatko da se jede, a ona mu odgovori – ima, slatki kupus. E pa, došao je i taj dan, vreme je da se „zasladite“ niskokaloričnom kašikom punom zdravlja i ukusa.
Sastojci:
- glavica kupusa srednje veličine,
- 700-800 g juneće plećke (može i neko drugo meso),
- dve-tri glavice luka,
- dve-tri šargarepe,
- 3-5 većih krompira,
- šolja soka od paradajza,
- vegeta,
- aleva paprika
- kašika brašna
- list peršuna,
- so po ukusu
Priprema:
1. Glavicu kupusa očistiti od površinskih i oštećenih listova, pa iseći na četvrtine.
2. Odstraniti koren i svaku četvrtinu iseći popreko na tri-četiri dela.
3. Ovako isečen kupus staviti u veću šerpu, naliti vodom i pustiti da provri.
4. Kada voda proključa, pustiti da vri još dve, tri minuta, pa skloniti sa ringle i procediti vodu.
5. Čim se potopi glavica kupusa u vodu, uzmeti meso i iseći ga na kockice srednje veličine.
6. U veliku šerpu sipati malo ulja i, čim se zagreje, staviti meso.
7. Smanjiti temperaturu, kako bi se meso fino dinstalo u svom soku. 8. Dok se meso krčka, očistiti dve, tri glavice luka.
9. Nakon otprilike 10 minuta dinstanja, mesu dodati luk i prstohvat šećera, pa promešati.
10. Očistite šargarepu i iseći je na kolutiće, pa dodati mesu i luku.
11. Promešati i pustiti da krčka. Posle desetak minuta, jelo posoliti i dodati vegetu i nastaviti s kuvanjem u poklopljenoj šerpi.
12. Nakon petnaestak minuta, ooljuštiti krompir i iseći ga na četvrtine, pa dodati u čorbu.
13. Posle nekih 15 minuta distanja, kada u šerpi ostane tek malo tečnosti, izmaći šerpu sa ringle i sve poprašite ravnom varjačom brašna. Brašna bi trebalo da bude tek toliko da da gustinu budućoj čorbi.
14. Odmah zatim dodati i malo aleve paprike. Sve promešati i vratiti na ringlu.
15. Promešati sve varjačom, pa dosuti šolju soka od paradajza i dve šolje vode. Promešati i pustiti da jelo ponovo krene da krčka još nekih pola sata, do 40 minuta.