Рецепт дана: Лазање
За разлику од већине других рецепата италијанске кухиње, лазања је врло калорична и не спада у здраву храну. Али, не можемо баш сваки дан да се хранимо здраво, некад ваља мало и уживати...
Састојци:
- 500 г лазања,
- 600 г јунећег млевеног меса,
- шоља парадајза за кување,
- црни лук,
- чен белог лука,
- со и бибер по укусу
За бешамел сос:
- мало уља,
- 200-300 г гауде,
- 2 кашике брашна,
- 2 шоље млека,
- со и бибер по укусу
Припрема:
1. На уљу пропржити лук, додати млевено месо и динстати неких 20 минута на тихој ватри.
2. Посолити и побиберити.
3. Бели лук ситно исецкати, додати сок од парадајза и налити са чашом-две воде.
4. Кувати још неких пола сата на тихој ватри.
5. Тако припремљено месо склонити са ватре и оставити са стране.
Бешамел:
1. На уљу пропржити брашно и долити млеко, посолити и побиберити. 2. Кувати сос пар минута до жељене густине.
3. Млеко можете додати по жељи (ако је сос превише густ).
Ређање:
1. Лазање поређати на дну тепсије, па преко њих равномерно распоредити део смесе од млевеног меса, бешамел, рендану гауду, па опет ред лазања, млевено месо и све тако редом док се сав материјал не потроши.
2. Завршити наренданом гаудом и ставити у рерну да се пече на температури од 250 степени.