light rain
21°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Здравије ћемо се хранити

НОВИ ПРАВИЛНИК О МАКСИМАЛНОЈ КОНЦЕНТРАЦИЈИ ОДРЕЂЕНИХ КОНТАМИНЕНАТА У ХРАНИ Чипс, помфрит, пециво и кафа биће под пуном контролом НАПОКОН НАС НЕЋЕ МУЧИТИ СИТНА СЛОВА

19.09.2024. 10:23 13:12
Пише:
Контрола
Извор: Pixabay.com

На рафовима продавница у Србији потрошачи ће ускоро, у складу с Правилником о максималним концентрацијама одређених контаминената у храни, који доноси знатне новине у систему контроле намирница на домаћем тржишту, куповати још квалитетнију и здравствено безбеднију храну.

Наиме, тим правилником смањују се дозвољене концентрације токсина у намирницама, а увођењем нових стандарда у производњи хране у Србији усаглашавају се прописи у овој области с правилима Европске уније. На тај начин Србија се прикључује земљама које приоритет дају безбедности и квалитету намирница. 

Новим правилима и прописима мораће да се прилагоди велики део прехрамбене индустрије. Посебне измене у набавци и контроли могле би да претрпе продавнице здраве хране, пекаре, кондиторска индустрија и индустрија безалкохолних пића, продавци брзе хране, али и други у ланцу производње и малопродаје пошто су прописи измењени и пооштрени код великог броја производа. 

Контрола
Извор: Pixabay.com

Дакле, Правилником се прописују максималне дозвољене границе присуства штетних материја у храни, а пре свега на присуство микотоксина, патулина, акриламида и других потенцијално опасних компонената. Максимално дозвољене концентрације односе се на све прехрамбене производе било да су прерађени, непрерађени или се користе као састојци. Контаминација микотоксинима, попут афлатоксина у сушеном воћу, орашастим плодовима, житарицама... биће под строгом контролом, а посебне мере односе се у на акриламид – хемикалију која настаје при печењу или пржењу на високим температурама и која се налази у производима попут чипса, пржених кромпирића, пецива и кафе. Присуство акриламида у циљаним производима последњих неколико година веома често се контролише у ЕУ и због прекорачења дозвољених граница многи производи су уклоњени са тржишта.

Нова правила морају да важе и на домаћем тржишту

- Подржавамо нова правила која прописује Правилник о максималним концентрацијама одређених контаминената у храни, наравно, уколико ће то допринети повећању квалитета прехрамбених производа на домаћем тржишту - каже за „Дневник” правни саветник у Удружењу за заштиту потрошача Војводине Марко Драгић. - Домаћи произвођачи треба да чине све да квалитет производа буде све виши и зато сматрамо да је доношење Правилника добар корак и да не би било добро да се нова правила односе само на производе који се извозе јер нема никаквог разлога да се квалитетнији и здравстено исправни производи не пласирају на домаћем тржишту.

Контрола
Извор: Pixabay.com

Према правилнику, суво воће које се нуди потрошачима не сме садржати више од 20 микрограма афлатоксина Б1, а толика је дозвољена концентрација по килограму и код прерађених производа. Орашасти плодови, попут бадема и пистаћа, не смеју да садрже више од 80 микрограма за афлатоксине. Спуштена је и граница акриламида, органског једињења које настаје при печењу или пржењу хране на високим температурама. Ова опасна супстанца налази се у помфриту, чипсу, кексу, крекерима, пекарским производима. Изменама граничних вредности помфрит и чипс од кромпира не смеју да садрже више од 750 микрограма акриламида по килограму, а за кекс, колаче и пецива ограничење износи 350 микрограма. Ограничавање присуства акриламида и те како је важно јер производе који га садрже веома често једу деца и млади људи. 

У прехрамбеним производима ће убудуће морати да буде смањена концентрација патулина, отровног метаболита који производе одређене врсте плесни, а који се налази у разном плеснивом воћу, поврћу, житарицама... а најчешће у јабукама и производима од јабука. Правилник одређује максималну концентрацију патулина од 50 микрограма по килограму у воћним соковима и нектарима, а за производе намењене деци, као што су пире од јабуке или сок за одојчад, ограничење је строже и износи 10 микрограма по килограму.

Д. Млађеновић

 

Извор:
дневник
Аутор:
Пошаљите коментар
УБИ ГА ПРЕЈАКА ХРАНА? "Најмонструознији билдер" ИЗНЕНАДА преминуо у 36. години! Јело му ДОШЛО ГЛАВЕ, дневно уносио и до 16.500 калорија (ВИДЕО)

Маштао да постане Шварценегер

sport

УБИ ГА ПРЕЈАКА ХРАНА? "Најмонструознији билдер" ИЗНЕНАДА преминуо у 36. години! Јело му ДОШЛО ГЛАВЕ, дневно уносио и до 16.500 калорија (ВИДЕО)

12.09.2024. 15:56 17:07
ТИНЕЈЏЕРИ ЈЕЛИ ЉУТИ ЧИПС ПА ЗАВРШИЛИ У БОЛНИЦИ Папричица изазвала тегобе

ТИНЕЈЏЕРИ ЈЕЛИ ЉУТИ ЧИПС ПА ЗАВРШИЛИ У БОЛНИЦИ Папричица изазвала тегобе

17.07.2024. 20:49 20:59
ЕВО КАКО ДА ПРЕПОЗНАТЕ МЕСО ПУНО АНТИБИОТИКА И ХОРМОНА Сигурни знаци на које треба обратити пажњу!

ЕВО КАКО ДА ПРЕПОЗНАТЕ МЕСО ПУНО АНТИБИОТИКА И ХОРМОНА Сигурни знаци на које треба обратити пажњу!

18.09.2024. 19:27 19:36
ОВИХ 5 НАМИРНИЦА ЗАОБИЛАЗИТЕ У ШИРОКОМ ЛУКУ Ево које су НАЈГОРЕ СТВАРИ КОЈЕ МОЖЕТЕ ПОЈЕСТИ

ОВИХ 5 НАМИРНИЦА ЗАОБИЛАЗИТЕ У ШИРОКОМ ЛУКУ Ево које су НАЈГОРЕ СТВАРИ КОЈЕ МОЖЕТЕ ПОЈЕСТИ

Ова храна је најгора за ваш организам
03.09.2024. 21:30 21:54