ВОЈВОЂАНСКА АЈНПРЕН ЧОРБА Класика која одушевљава генерације ОВО ЈЕ ОРИГИНАЛНИ РЕЦЕПТ!
Ајнпрен чорба, позната и као клин чорба, једно је од омиљених јела у традиционалној војвођанској кухињи, која својим једноставним састојцима и богатим укусом заузима посебно место на трпези.
Ајнпрен чорба или клин чорба, потиче из времена када су домаћице, користећи једноставне састојке, припремале јела која су била хранљива, а истовремено лагана за припрему. Сама реч "ајнпрен" (или "клин") у овом контексту односи се на посебне врсте клина – мекиње или брашно које се користи за припрему јела. Иако је током времена рецепт еволуирао, основни састојци ове чорбе остали су непромењени: брашно, јаја, вода, мало млека и зачини.
У прошлости је ајнпрен чорба била популарно јело међу сеоским породицама, јер је била врло економична, али и изузетно хранљива. Ово јело је било идеално за обезбеђивање енергије у данима када су ресурси били ограничени, а јела су морала бити једноставна и брзо припремљена.
Састојци и припрема
Основни састојци ајнпрен чорбе укључују брашно, јаја, млијеко, а понекад се додају и зачини попут соли, бибера и першуна. Важан елемент у припреми је начин припреме смесе која се користи за израду малих "клинова" или куглица које се кувају у базичном бујону или једноставној супи од поврћа.
Рецепт за ајнпрен чорбу
- 2 јаја
- 100 г брашна
- 1/2 шоље млека
- 1 кашичица соли
- 1 кашичица бибера
- 1 литар повртног бујона или воде
- 1 веза свежег першуна (по жељи)
- 2 кашичице павлаке или киселе павлаке (по жељи, за кремастију чорбу)
Припрема:
У чинији, умутити јаја са млеком, додати со, бибер и постепено додавати брашно. Мешати док се не добије гушћа смеса, слична тесто за кнедле, али не превише густа. Ако је смеса превише чврста, можете додати још мало млека.
У шерпу ставити повртни бујон (или воду, ако немате бујон) и загрејати. Када вода почне да ври, узимати мале количине смесе и стављати их у кључалу течност. Можете користити кашичицу да обликујете мале куглице, али смеса ће се само формирати у мале клинове док се кува. Кувати их 10-15 минута док не испливају на површину и не постану мекани.
Када су клинови готови, можете додати исецкани свежи першун за додатни свеж укус. Ако желите кремастију варијанту, можете у чорбу додати павлаку или киселкасту павлаку и добро промешати.
Ајнпрен чорба се може послужити одмах док је топла, уз додатак свежег или препеченог хлеба и салате по жељи.
Данас, ајнпрен чорба није само јело које подсећа на прошла времена, већ и симбол домаће кухиње која спаја прошлост и садашњост. Без обзира на то да ли је припремате за породицу или у друштву пријатеља, ова чорба је прави начин да се ужива у једноставном, али укусу пуном јелу које носи богату традицију и љубав према кухињи.