VOJVOĐANSKA AJNPREN ČORBA Klasika koja oduševljava generacije OVO JE ORIGINALNI RECEPT!
Ajnpren čorba, poznata i kao klin čorba, jedno je od omiljenih jela u tradicionalnoj vojvođanskoj kuhinji, koja svojim jednostavnim sastojcima i bogatim ukusom zauzima posebno mesto na trpezi.
Ajnpren čorba ili klin čorba, potiče iz vremena kada su domaćice, koristeći jednostavne sastojke, pripremale jela koja su bila hranljiva, a istovremeno lagana za pripremu. Sama reč "ajnpren" (ili "klin") u ovom kontekstu odnosi se na posebne vrste klina – mekinje ili brašno koje se koristi za pripremu jela. Iako je tokom vremena recept evoluirao, osnovni sastojci ove čorbe ostali su nepromenjeni: brašno, jaja, voda, malo mleka i začini.
U prošlosti je ajnpren čorba bila popularno jelo među seoskim porodicama, jer je bila vrlo ekonomična, ali i izuzetno hranljiva. Ovo jelo je bilo idealno za obezbeđivanje energije u danima kada su resursi bili ograničeni, a jela su morala biti jednostavna i brzo pripremljena.
Sastojci i priprema
Osnovni sastojci ajnpren čorbe uključuju brašno, jaja, mlijeko, a ponekad se dodaju i začini poput soli, bibera i peršuna. Važan element u pripremi je način pripreme smese koja se koristi za izradu malih "klinova" ili kuglica koje se kuvaju u bazičnom bujonu ili jednostavnoj supi od povrća.
Recept za ajnpren čorbu
- 2 jaja
- 100 g brašna
- 1/2 šolje mleka
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica bibera
- 1 litar povrtnog bujona ili vode
- 1 veza svežeg peršuna (po želji)
- 2 kašičice pavlake ili kisele pavlake (po želji, za kremastiju čorbu)
Priprema:
U činiji, umutiti jaja sa mlekom, dodati so, biber i postepeno dodavati brašno. Mešati dok se ne dobije gušća smesa, slična testo za knedle, ali ne previše gusta. Ako je smesa previše čvrsta, možete dodati još malo mleka.
U šerpu staviti povrtni bujon (ili vodu, ako nemate bujon) i zagrejati. Kada voda počne da vri, uzimati male količine smese i stavljati ih u ključalu tečnost. Možete koristiti kašičicu da oblikujete male kuglice, ali smesa će se samo formirati u male klinove dok se kuva. Kuvati ih 10-15 minuta dok ne isplivaju na površinu i ne postanu mekani.
Kada su klinovi gotovi, možete dodati iseckani sveži peršun za dodatni svež ukus. Ako želite kremastiju varijantu, možete u čorbu dodati pavlaku ili kiselkastu pavlaku i dobro promešati.
Ajnpren čorba se može poslužiti odmah dok je topla, uz dodatak svežeg ili prepečenog hleba i salate po želji.
Danas, ajnpren čorba nije samo jelo koje podseća na prošla vremena, već i simbol domaće kuhinje koja spaja prošlost i sadašnjost. Bez obzira na to da li je pripremate za porodicu ili u društvu prijatelja, ova čorba je pravi način da se uživa u jednostavnom, ali ukusu punom jelu koje nosi bogatu tradiciju i ljubav prema kuhinji.