ОВА ЧОРБА ЛЕЧИ НАЈТЕЖЕ БОЛЕСТИ, ПОСЕБНО КАНЦЕРОГЕНЕ Хипократ је изумео, а ЕВО која све ЛЕКОВИТА ДЕЈСТВА има
Хипократова чорба је врло једноставна, а изузетно лековита чорба од поврћа. Ова чорба настала је још пре 2500 година!
У свету је позната као укусан оброк који помаже у превенцији и лечењу многих болести с посебним нагласком на канцерогена обољења. Највећа вредност приписују се њеним способностима оснаживања имунитета, детоксикације и јачања бубрега.
Сматра се да је ову чорбу још пре 2.500 година изумео Хипократ, старогрчки доктор и „отац медицине“, према којем је и добила име. Почетком прошлог столећа популаризовао је немачки лекар, др. Макс Герсон, уврстивши је у посебан прехрамбени програм који је представљен јавности 1932. године под називом Герсонова терапија.
Након тога глас о Хипократовој супи као снажном савезнику здравља почео се ширити по свету.
Хипократова чорба – смернице, састојци и припрема
Као здрави оброк ова чорба се може конзумирати једном дневно. Ипак, у лековите сврхе у склопу Герсонове терапије обавезно се препоручују две порције чорбе дневно.
Ради уштеде времена и труда, чорбу можете припремити у количинама за два дана, односно за четири порције. Хипократова чорба има најснажније добробити ако се током припреме поштују следећа правила:
Чорбу је потребно кувати на лаганој ватри са што мање воде. Посуда у којој се кува мора бити поклопљена како би се спречило испаравање корисних састојака. Забрањено је коришћење алуминијског посуђа, а за јело се препоручује употреба сребреног прибора.
Многи зачини могу поништити делотворност чорбе па се за обогаћивање окуса препоручују само следећи зачини у мањим количинама: пимент, ловор, коријандер, капар, ким, коморач, мускатни орашчић, оригано, рузмарин, шафран, жалфија, киселица, чубар, естрагон и мајчина душица. Власац, бели лук, црни лук и першун дозвољени су у већим количинама.
Рецепт за Хипократову чорбу
Састојци: 1 корен целера средње величине; 1 корен першуна средње величине; 2 главице лука средње величине; 2 мала или један велики празилук; бели лук према жељи (може се додати и на крају), мало першуновог листа; 600 г парадајза; 400 г кромпира.
Припрема: Оперите поврће, исеците га на кришке или коцкице, а можете га и нарендати. Ставите поврће у велики лонац те додајте воде у количини довољној да прекрије поврће. Загрејте лонац до врења, а потом наставите да кувате чорбу на лаганој ватри сат и по до два, док поврће не омекша.
На самом крају кувања додајте бели лук и дозвољене зачине у мањим количинама. Кувану чорбу пропасирајте. Конзумирајте једну порцију чорбе, а преосталу количину расхладите и оставите у фрижидер.
Лековито деловање Хипократове чорбе:
Осим тога, они су идеална подлога за развој и убрзано ширење тежих болести попут дијабетеса, артритиса, реуме, кардиоваскуларних болести, пнеумоније, карцинома и многих других обољења.
Поврће садржано у Хипократовој чорби доприноси снажној и темељној детоксикацији. Парадајз садржи ликопен, биљни пигмент из групе каротеноида који својим антиоксидативним својствима штити јетру од оштећења узрокованих слободним радикалима.
То доприноси нормалној функционалности јетре и метаболизма, те елиминацији токсина из организма. Сумпор присутан у прадајзу, белом луку, црном луку и празилуку такође помаже бржој и делотворнијој детоксикацији. Першун је још од античког доба познато средство за чишћење отрова накупљених у телу. Његова делотворност се не доводи у питање, било да се конзумира као самостална намирница или као додатак јелима.
Јача имунолошки систем – Имунолошки систем је главни заштитник људског организма. За његову снагу и правилно функционисање нужан је адекватан унос витамина, минерала, ензима и осталих хранљивих супстанци. Хипократова чорба се припрема од поврћа које обилује хранљивим супстанцама неопходнима за савршено функционирање имунитета.