light rain
4°C
10.01.2025.
Нови Сад
eur
117.1238
usd
113.834
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ВОЈВОЂАНСКА АЈНПРЕН ЧОРБА Класика која одушевљава генерације ОВО ЈЕ ОРИГИНАЛНИ РЕЦЕПТ!

10.01.2025. 13:48 17:40
Пише:
Извор:
Дневник
чорба
Фото: Pexels, ilustracija

Ајнпрен чорба, позната и као клин чорба, једно је од омиљених јела у традиционалној војвођанској кухињи, која својим једноставним састојцима и богатим укусом заузима посебно место на трпези.

Ајнпрен чорба или клин чорба, потиче из времена када су домаћице, користећи једноставне састојке, припремале јела која су била хранљива, а истовремено лагана за припрему. Сама реч "ајнпрен" (или "клин") у овом контексту односи се на посебне врсте клина – мекиње или брашно које се користи за припрему јела. Иако је током времена рецепт еволуирао, основни састојци ове чорбе остали су непромењени: брашно, јаја, вода, мало млека и зачини.

У прошлости је ајнпрен чорба била популарно јело међу сеоским породицама, јер је била врло економична, али и изузетно хранљива. Ово јело је било идеално за обезбеђивање енергије у данима када су ресурси били ограничени, а јела су морала бити једноставна и брзо припремљена.

Састојци и припрема

Основни састојци ајнпрен чорбе укључују брашно, јаја, млијеко, а понекад се додају и зачини попут соли, бибера и першуна. Важан елемент у припреми је начин припреме смесе која се користи за израду малих "клинова" или куглица које се кувају у базичном бујону или једноставној супи од поврћа.

Рецепт за ајнпрен чорбу

- 2 јаја
- 100 г брашна
- 1/2 шоље млека
- 1 кашичица соли
- 1 кашичица бибера
- 1 литар повртног бујона или воде
- 1 веза свежег першуна (по жељи)
- 2 кашичице павлаке или киселе павлаке (по жељи, за кремастију чорбу)

Припрема:

 У чинији, умутити јаја са млеком, додати со, бибер и постепено додавати брашно. Мешати док се не добије гушћа смеса, слична тесто за кнедле, али не превише густа. Ако је смеса превише чврста, можете додати још мало млека.

 У шерпу ставити повртни бујон (или воду, ако немате бујон) и загрејати. Када вода почне да ври, узимати мале количине смесе и стављати их у кључалу течност. Можете користити кашичицу да обликујете мале куглице, али смеса ће се само формирати у мале клинове док се кува. Кувати их 10-15 минута док не испливају на површину и не постану мекани.

 Када су клинови готови, можете додати исецкани свежи першун за додатни свеж укус. Ако желите кремастију варијанту, можете у чорбу додати павлаку или киселкасту павлаку и добро промешати.

Ајнпрен чорба се може послужити одмах док је топла, уз додатак свежег или препеченог хлеба и салате по жељи.

Данас, ајнпрен чорба није само јело које подсећа на прошла времена, већ и симбол домаће кухиње која спаја прошлост и садашњост. Без обзира на то да ли је припремате за породицу или у друштву пријатеља, ова чорба је прави начин да се ужива у једноставном, али укусу пуном јелу које носи богату традицију и љубав према кухињи.

Извор:
Дневник
Пише:
Пошаљите коментар
ОВА ЧОРБА ЛЕЧИ НАЈТЕЖЕ БОЛЕСТИ, ПОСЕБНО КАНЦЕРОГЕНЕ Хипократ је изумео, а ЕВО која све ЛЕКОВИТА ДЕЈСТВА има
1

ОВА ЧОРБА ЛЕЧИ НАЈТЕЖЕ БОЛЕСТИ, ПОСЕБНО КАНЦЕРОГЕНЕ Хипократ је изумео, а ЕВО која све ЛЕКОВИТА ДЕЈСТВА има

10.09.2024. 12:54 13:13
ТЕЛЕЋА ЧОРБА ПРАВА КАФАНСКА Баца у сенку све које сте до сада пробали

ТЕЛЕЋА ЧОРБА ПРАВА КАФАНСКА Баца у сенку све које сте до сада пробали

28.08.2024. 23:38 23:49
ЧОРБА ОД СПАНАЋА СА ОРАСИМА, РЕЦЕПТ МОНАХА СА ХИЛАНДАРА Укусна, посна, баш засити
s

ЧОРБА ОД СПАНАЋА СА ОРАСИМА, РЕЦЕПТ МОНАХА СА ХИЛАНДАРА Укусна, посна, баш засити

29.11.2024. 13:20 13:28