ДОПРИНОСЕ УКУСУ ХРАНЕ, А ДОБРИ СУ ЗА ЗДРАВЉЕ Зачини побољшавају памћење и концентрацију
Ароматичне и укусне биљке и зачини одувек су били важни за здравље човека.
Цењени су вековима, како због лековитих својстава, тако и због укуса, савремена истраживања утврдила су бројне здравствене предности, пише РТС.
Постоји неколико зачина који могу да побољшају памћење и концентрацију, тврди доктор Брандон Крафорд, неуролог који се бави болестима мозга.
- Цимет је популаран зачин, налази се у свим врстама рецепата и пецива. Садржи једињење звано цинамалдехид, које му даје лековита својства. Извор је антиоксиданаса, који су важни за очување нерава и штите од стреса. Ова биљка регулише ниво шећера у крви, што је важно за одржавање когнитивних функција и превенцију неуродегенеративних болести - рекао је др Крафорд.
Помаже у борби против упала, а снижава и холестерол и триглицериде у крви. Може да смањи и ниво шећера у крви јер успорава разградњу угљених хидрата у дигестивном тракту. Препорука нутрициониста је кашичица цимета на дан, или око 1,5 грама.
Жалфија може да побољша памћење и неке од функција мозга. Име је добила по латинској речи салвере што значи „спасити”. У средњем веку се, као јако лековита, жалфија много користила, а у неким деловима света се сматрало да је добра за превенцију куге. Недавно рађена истраживања показују да жалфија може да побољша функцију мозга и памћење, посебно код људи са Алцхајмеровом болешћу. Алцхајмерова болест је праћена падом нивоа ацетилхолина, а жалфија спречава разградњу ацетилхолина.
Ђумбир је популаран зачин који се користи у неколико облика алтернативне медицине. Користи се код мучнине, а такође има антизапаљењска својства. Такође се користи у алтернативној медицини. Један грам ђумбира може успешно да лечи пре свега јутарњу мучнину. Често се користи и за ублажавање болова.
- Познат по својим снажним противупалним својствима, ђумбир може да побољша и когнитивну функцију смањењем упале и оксидативног стреса. Помаже у равнотежи неуротрансмитера и побољшава концентрацију - истакао је др Крафорд.
Бибер добар за мозак
Црни бибер обично се комбинује са куркумом за добро здравље мозга.
- Пиперин, који се налази у црном биберу, може да повећа апсорпцију куркумина до 2.000 одсто. Ова комбинација не само да појачава добробити куркумина за мозак, већ помаже у побољшању пробаве и апсорпције хранљивих састојака, што је веома важно за ментално здравље - рекао је др Брандон Крафорд, неуролог који се бави болестима мозга.
Куркума има специфичну јарконаранџасту боју, а користи се у кувању, медицини и као суплемент. Популарна је због састојка куркумина, који има снажна антизапаљењска и антиоксидативна својства. Подстиче сопствене антиоксидативне ензиме у телу.
Има позитивно дејство за зглобове, простату, висок притисак, депресије, користи се и за имунитет, за кожу, али и мршављење. Куркумин као антиинфламаторно средство скоро да се може поредити са лековима против упале. Студије сугеришу да може побољшати функцију мозга, код Алцхајмерове болести, смањује ризик од срчаних болести и рака и ублажити артритис.
Мускатни орашчић може да побољша памћење и да спречи дегенерацију нервних путева.
- Мускатни орашчић утиче на побољшање расположења, што може допринети менталном стању - додао је др Крафорд.
Фото: Pixabay