DOPRINOSE UKUSU HRANE, A DOBRI SU ZA ZDRAVLJE Začini poboljšavaju pamćenje i koncentraciju
Aromatične i ukusne biljke i začini oduvek su bili važni za zdravlje čoveka.
Cenjeni su vekovima, kako zbog lekovitih svojstava, tako i zbog ukusa, savremena istraživanja utvrdila su brojne zdravstvene prednosti, piše RTS.
Postoji nekoliko začina koji mogu da poboljšaju pamćenje i koncentraciju, tvrdi doktor Brandon Kraford, neurolog koji se bavi bolestima mozga.
- Cimet je popularan začin, nalazi se u svim vrstama recepata i peciva. Sadrži jedinjenje zvano cinamaldehid, koje mu daje lekovita svojstva. Izvor je antioksidanasa, koji su važni za očuvanje nerava i štite od stresa. Ova biljka reguliše nivo šećera u krvi, što je važno za održavanje kognitivnih funkcija i prevenciju neurodegenerativnih bolesti - rekao je dr Kraford.
Pomaže u borbi protiv upala, a snižava i holesterol i trigliceride u krvi. Može da smanji i nivo šećera u krvi jer usporava razgradnju ugljenih hidrata u digestivnom traktu. Preporuka nutricionista je kašičica cimeta na dan, ili oko 1,5 grama.
Žalfija može da poboljša pamćenje i neke od funkcija mozga. Ime je dobila po latinskoj reči salvere što znači „spasiti”. U srednjem veku se, kao jako lekovita, žalfija mnogo koristila, a u nekim delovima sveta se smatralo da je dobra za prevenciju kuge. Nedavno rađena istraživanja pokazuju da žalfija može da poboljša funkciju mozga i pamćenje, posebno kod ljudi sa Alchajmerovom bolešću. Alchajmerova bolest je praćena padom nivoa acetilholina, a žalfija sprečava razgradnju acetilholina.
Đumbir je popularan začin koji se koristi u nekoliko oblika alternativne medicine. Koristi se kod mučnine, a takođe ima antizapaljenjska svojstva. Takođe se koristi u alternativnoj medicini. Jedan gram đumbira može uspešno da leči pre svega jutarnju mučninu. Često se koristi i za ublažavanje bolova.
- Poznat po svojim snažnim protivupalnim svojstvima, đumbir može da poboljša i kognitivnu funkciju smanjenjem upale i oksidativnog stresa. Pomaže u ravnoteži neurotransmitera i poboljšava koncentraciju - istakao je dr Kraford.
Biber dobar za mozak
Crni biber obično se kombinuje sa kurkumom za dobro zdravlje mozga.
- Piperin, koji se nalazi u crnom biberu, može da poveća apsorpciju kurkumina do 2.000 odsto. Ova kombinacija ne samo da pojačava dobrobiti kurkumina za mozak, već pomaže u poboljšanju probave i apsorpcije hranljivih sastojaka, što je veoma važno za mentalno zdravlje - rekao je dr Brandon Kraford, neurolog koji se bavi bolestima mozga.
Kurkuma ima specifičnu jarkonarandžastu boju, a koristi se u kuvanju, medicini i kao suplement. Popularna je zbog sastojka kurkumina, koji ima snažna antizapaljenjska i antioksidativna svojstva. Podstiče sopstvene antioksidativne enzime u telu.
Ima pozitivno dejstvo za zglobove, prostatu, visok pritisak, depresije, koristi se i za imunitet, za kožu, ali i mršavljenje. Kurkumin kao antiinflamatorno sredstvo skoro da se može porediti sa lekovima protiv upale. Studije sugerišu da može poboljšati funkciju mozga, kod Alchajmerove bolesti, smanjuje rizik od srčanih bolesti i raka i ublažiti artritis.
Muskatni oraščić može da poboljša pamćenje i da spreči degeneraciju nervnih puteva.
- Muskatni oraščić utiče na poboljšanje raspoloženja, što može doprineti mentalnom stanju - dodao je dr Kraford.
Foto: Pixabay