НАЈСКУПЉИ ЗАЧИН НА СВЕТУ У ВАШОЈ САКСИЈИ Ево како да га САМИ УЗГАЈАТЕ
Промена климе, која је, признаћемо, захватила и нашу земљу, довела је до тога да се напушта узгој традиционалних биљних култура (или се мењају врсте које се саде), а многи пољопривредници почели су с узгојем биљака које до сада нису успевале у нашој континенталној клими.
Тачно је, Србију сада многи стручњаци уписују у суптропску климу, са благим зимама и дугим периодима топлог времена. Управо у једном таквом смо сада, а узгајивачи зачина озбиљно размишљају о томе да се преоријентишу на узгој најскупљег зачина на свету – шафрана.
Да, шафран је могуће узгајати у Србији, иако захтева специфичне услове и посвећеност. Шафран се узгаја из луковица, а не из семена, јер је реч о посебној врсти који се не размножава семеном. Узгој није тежак, потребно је мало бриге и одговарајуће земљиште, а може се узгајати и у саксији.
Луковице шафрана, односно врсте Crocus sativus, могу се набавити од специјализованих добављача, најчешће из иностранства или од домаћих узгајивача ако постоје. Луковице се најчешће купују у летњим месецима, јер се шафран сади у августу или септембру.
Шафран успева на сунчаним и сувим подручјима, па му је потребно добро дренирано земљиште, које није кисело. Умерена клима у Србији је одговарајућа, а планинска и сува места су нарочито добра.
Луковице се саде на дубини од 10-15 цм, с размаком од 10 цм. Након садње, потребно је редовно заливати биљке, али је важно избегавати стајање воде јер може довести до труљења луковица.
Може и у саксији
Шафран се може узгајати у саксији, али захтева велику дубину саксије (око 20-30 цм) и добру дренажу. Потребно је обезбедити довољно сунчеве светлости и редовно заливање, али пазити на стајање воде.
Овај зачин цвета у октобру и новембру. Цветови се беру ручно ујутру, а прашници (три црвена кончића) се пажљиво ваде из сваког цвета. Потребно је брзо обавити процес јер шафран губи арому ако предуго стоји. Управо овај ручни рад поскупљује овај зачин. Прашници се суше на ниској температури (до 50°C) како би задржали арому и боју. Суви прашници се чувају у херметички затвореним посудама, на тамном и хладном месту.
Шафран је изузетно скупа биљка, па може бити исплатив за продају. Купци могу бити фармацеутске компаније, произвођачи козметике, ресторани, као и појединци који зачине продају на локалним пијацама или путем интернета.
Шафран драгоцен и у медицини
Садржи активне компоненте попут кроцина и сафранала, који делују као антиоксиданти и штите ћелије од оштећења. У традиционалној медицини, посебно у иранској и индијској, користи се као природни лек за ублажавање симптома депресије и анксиозности.
Шафран може помоћи у регулисању варења и ублажавању стомачних тегоба. Сматра се да шафран побољшава циркулацију и позитивно делује на крвни притисак, чиме смањује ризик од кардиоваскуларних болести.
Треба рећи и то да је потражња за шафраном велика, а Србија га не узгаја у значајнијим количинама. Узгој шафрана захтева труд и пажљиву негу, али може бити веома исплатив за оне који успеју да савладају технике узгоја и обраде, кажу пољопривредници који су се упустили у ову исплативу авантуру.