clear sky
20°C
22.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0275
usd
107.7403
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЦРВИ У НАМИРНИЦАМА СВЕ ЧЕШЋИ Откуд тамо, како их се решити КОМЕ ДА СЕ ОБРАТИМО

22.10.2024. 10:39 10:54
Пише:
prodavnica
Фото: Pixabay

Разне потрошачке странице на друштвеним мрежама врве објавама потрошача који у прехамбеним производима купљеним у домаћим продавницама проналазе црве.

Испливале су десетине таквих обjава уз приложене фотографије, на којима се виде бели  гамижући црви које ретко кога оставе равнодушног. Најчешће се црви могу наћи у брашну, житарицама, сушеном воћу и орашастим плодовима.

Потрошачи који су пријављивали присутност црва у намирницама најчешће су их уочавали у посластицама – чоколадама и кексима, али и у грицкалицама попут пистаћа и индијског ораха.

Све је подложно инфестацији, чак и флаширана вода

И док не чуди толико присутност црва у орашастим плодовима који се у трговинама продају ринфузно или препаковани, збуњује њихово присуство у неоштећеној и херметички затвореној амбалажи, односнооригиналним фабричким паковањима. С тим да већини пријављене хране “с црвима” рок трајања није истекао.

začini
Фото: Pixabay

-Готово да нема прехрамбеног производа који није подложан инфестацији јајашцима и црвићима различитог пореклазависно од инсекта који је изазвао инфестацију – велики број врста мушица, мољаца, кућних мува и сличних - објашњава магистар фармације Зденка Коцмур, саветница за храну у Хрватском удружењу за заштиту потрошача.

Коцмур каже да су од пакованих производа најподложнији инфестацији производи који садрже млеко и јаја у праху, какао маслац и какао прах, разне масноће и емулгаторе. Укратко, кондиторски производи. Затим све врсте брашна и крупица, зрнати производи као што су пиринач, јечам, разне популарне интегралне житарице и слични комбиновани производи, млечни производи, месо и сухомеснати производи, воће и поврће.

-Дакле готово све, а нису изузетак ни флаширана вода и напици, иако врло ретко - додаје она. - Често се открију тек кад се отвори амбалажа.

Може бити раније загађено

Напомиње како се, зависно од производно-дистрибутивног сегмента у којем се инфестација догодила, може радити о загађењу већ изворне сировине.

“Могућа је и секундарна контаминација већ пакованог производа у складиштима произвођача или трговца, као и на полицама трговца. Без обзира на то у којем сегменту технолошког ланца је дошло до инфестације, из невидљивих јајашаца и ларви ће се у одређеним условима развити црвићи и затим одрасли инсекти који су инфестацију изазвали. У складиштима и на полицама лако је могуће да се секундарно инфестирају и суседни слични производиа да сам произвођач за то није крив. Нажалостинфестације се врло често открију тек кад потрошач код куће отвори амбалажу производа”, истиче Коцмур.

Додаје како увек може бити у питању пропуст у поштовању здравствено-хигијенских стандарда у технолошком производном процесу, што укључује и пакирање прехрамбеног производа.

“Присуство јајашаца, ларви и црвићакао и одраслих јединки инсеката који су изазвали инфестацију прехрамбеног производа не мора нужно бити опасно по здравље потрошача, али треба бити опрезан. Зависи од порекла и врсте самог инсекта, вирулентности ларви и црвића, као и од евентуалних токсина као попратне појаве, опасност за здравље човека може бити алармантна. У сваком случају такав производ није за конзумацију и мора се одмах повући с тржишта”, упозорава ова стручњакиња.

Као саветница за храну у Хрватском удружењу за заштиту потрошача, напомиње да трговци, дистрибутери, увозници и произвођачи морају бити о томе обавештени и предузети хитне мере за сузбијање и елиминацију даљње инфестације.

“Потрошач би требало да обавезно уложи писану рекламацију спорног производа с описом и фотографијом трговцу и/или Државном инспекторату РХ. О свему би требала бити обавештена и јавност кроз све доступне медије”, казала је.

Извор:
Дневник, Јутарњи
Аутор:
Пошаљите коментар
(ВИДЕО) "ИЗМИЛЕЛИ СУ ДЕБЕЛИ, БЕЛИ ЦРВИ" Трећи пут ове године бајадера "Краша" пуна паразита, компанија негира, грађани у шоку
Црв

(ВИДЕО) "ИЗМИЛЕЛИ СУ ДЕБЕЛИ, БЕЛИ ЦРВИ" Трећи пут ове године бајадера "Краша" пуна паразита, компанија негира, грађани у шоку

21.10.2024. 10:47 10:55
ОВА ХРАНА ЈЕ НАЈОПАСНИЈА Онколог издваја три фактора која су довела до експанзије РАКА КОД МЛАДИХ; Ово обавезно прочитајте на паковањима кад купујете намирнице
храна

ОВА ХРАНА ЈЕ НАЈОПАСНИЈА Онколог издваја три фактора која су довела до експанзије РАКА КОД МЛАДИХ; Ово обавезно прочитајте на паковањима кад купујете намирнице

21.10.2024. 09:51 10:47
УБАЦИТЕ ОВО У ФРИЖИДЕР И МИРИСАЋЕ КАО РАЈ ДО ЈУТРА Ове намирнице спасавају и од рибања
Ilustracija

УБАЦИТЕ ОВО У ФРИЖИДЕР И МИРИСАЋЕ КАО РАЈ ДО ЈУТРА Ове намирнице спасавају и од рибања

16.10.2024. 16:22 16:34
ОВЕ ДВЕ ОМИЉЕНЕ НАМИРНИЦЕ ДЕЦЕ У СРБИЈИ РАЗАРАЈУ ЈЕТРУ И СРЦЕ Стручњаци апелују: Изаберите здравију варијанту!
кечап

ОВЕ ДВЕ ОМИЉЕНЕ НАМИРНИЦЕ ДЕЦЕ У СРБИЈИ РАЗАРАЈУ ЈЕТРУ И СРЦЕ Стручњаци апелују: Изаберите здравију варијанту!

У свету кулинарства, мајонез и кечап заузимају посебно место као омиљени додаци за сендвиче, салате и роштиљ.
15.10.2024. 20:01 20:11