ОВА ХРАНА ЈЕ НАЈОПАСНИЈА Онколог издваја три фактора која су довела до експанзије РАКА КОД МЛАДИХ; Ово обавезно прочитајте на паковањима кад купујете намирнице
И у Србији постоји овај тренд пораста броја оболелих од свих врста канцера међу веома младом популацијом, што је раније за "Блиц" потврдио онколог професор др Владимир Ковчин.
"Најопаснија је храна која делује свеже"
Ковчин је сада за "Блиц" рекао да велика опасност од карцинома вреба из ултра прерађене хране која делује свеже, а има дуг век трајања.
- Најопаснија је храна која делује свеже, а трајна је. Пецива која су вакумирана и трају месецима, као и грицкалице, могу садржати штетне конзервансе. Било која храна која би се нормално покварила за 2-3 дана ако не би имала конзерванс, а траје и по неколико месеци може бити опасна - истиче Ковчин.
Како објашњава, опасно је што деца и млади готово свакодневно конзумирају ултра прерађену храну што повећава ризик од развоја различитих карцинома.
- Све оно што је направљено да буде дуготрајно обично садржи адитиве који могу бити штетни. Настанак карцинома зависи од кумулација штетних фактора из ових намирница и то повећава ризик од болести. Деца већ у основној школи почињу да једу брзу храну и конзервиране производе, јер родитељи немају времена да им свакодневно припремају свежу храну која је са пијаце и спремљена тог дана. Производи који се продају деци у киосцима и продавницама су дуготрајни, често садрже конзервансе, а таложење тих штетних хемикалија које служе да одрже храну дуже може довести до развоја не само карцинома, већ и других дигестивних болести - истиче стручњак.
Он је раније за "Блиц" навео да од тако третиране хране најчешће долази до рака у дигестивном тракту, попут:
рака једњака
панкреаса
јетре
црева
На овом линку можете погледати интерактивну мапу малигних обољења у Србији.
Амбалажа као додатни ризик
Поред самих намирница, амбалажа у којој се оне чувају може бити додатни ризик по здравље.
- Пластична амбалажа може бити штетна, посебно супстанце којима се облажу посуде од стиропора да не би упијале масноће и течности. Те хемикалије могу бити канцерогене. Пуно је ствари које могу да имају у себи материје које могу да доведу до развоја карцинома - упозорава Ковчин.
Зашто је ултра прерађена храна лоша за људе
Ултра прерађени производи често садрже високе нивое засићених масти, соли и шећера, а када их конзумирамо, остављамо мање простора у исхрани за нутритивне намирнице. Такође, адитиви у овим производима могу бити одговорни за негативне здравствене ефекте јер процес обраде хране на овај начин може утицати на начин на који наше тело реагује на њу.
Потреба за органском храном и детоксикацијом
Иако је органска храна често скупља, периодичне дијете за детоксикацију организма могу помоћи организму да се ишчисти.
- Могуће је да нутриционисти који се целог живота баве исхраном могу помоћи у изради дијета за чишћење организма. Они би требало да могу за појединца да направе неку дијету за чишћење организма на основу лабораторијских анализа, навика. Ту је потребна доста скупља храна, јер органска храна, пољопривредни производи који нису третирани пестицидима и инсектицидима, попут оних које купујемо, има већу цену. Повремене дијете за детоксикацију једном или два пута годишње су корисне. Не кажем да ће то спречити настанак карцинома, али смањује ризик сигурно - наводи он за "Блиц".
Савети за куповину хране, и када код лекара
Када купујемо упаковану и конзервирану храну у продавницама онколог наводи да на декларацији можемо да проверимо се све ту налази, али да првенствено избегавамо храну са дугим роком трајања.
- Када купујете храну, обратите пажњу на декларације. Постоји списак штетних емулгатора који се додају, чак су неки од њих забрањени у Европској унији. Обично то на декларацији пише јако ситним словима. У принципу избегавајте производе са дугим роком трајања ако нису замрзнути или обрађени на други начин или их конзумирати што ређе и у мањој количини - саветује он.
Напомиње да суздржавање од штетних намирница и обазрива селекција хране може значајно допринети очувању здравља и смањењу ризика од карцинома.
- Важно је да сви, а посебно родитељи, буду свесни колико је битно обраћати пажњу на исхрану и избор адекватних и здравих намирница. Свака храна може бити и лек и отров, а све зависи од количине. Не можемо деци апсолутно све забранити, али треба обратити пажњу на умереност, посебно када знамо да нека храна може бити штетна - наглашава он.
Такође апелује да грађани који имају неке неуобичајене здравствене тегобе попут дијареје, бола у стомаку, кашља коју не престају ни након коришћења прописане терапије, трају дуже од 10 до 15 дана, ураде додатне анализе.
Три фактора у нашем окружењу најчешћи изазивачи рака
Проф. др Ковчин објашњава да је нажалост веома тешко пронаћи објашњење за пораст оболелих од рака у Србији. Ипак, наводи да су један од кључних разлога окружење у ком данас живимо - какав ваздух удишемо, какву воду пијемо и какву храну једемо.
- Старији суграђани попут наших бака и дека, живели су у другачијем времену када околина није била толико загађена. Било је мање хемије у храни, води и ваздуху - објаснио је он раније за "Блиц".