Ако сте одлучили да НАПРАВИТЕ ДОМАЋИ КЕЧАП обавезно додајте овај ТАЈНИ САСТОЈАК Биће НЕОДОЉИВ
Кечап је један од неизоставних специјалитета сваке зимнице, а неке домаћице су га већ и направиле.
Ми вам доносимо рецепт једне баке у који се куну многе домаћице.
Наиме, тајни састојак су домаће, накиселе јабуке.
САСТОЈЦИ:
7 килограма парадајза
800 г лука
пола килограма паприка
600 г накиселих јабука
5 чена белог лука
4 децилитра сирћета
једна кашика бибер
2 кашике соли
мало уља
1 кесица конзерванса
ПРИПРЕМА:
Парадајз огулите, очистите од семенки и крупно исецкајте, огулите и лук и крупно исецкајте, исто тако и паприке и јабуке.
Бели лук је потребно да исецкате на дасци.
У велики лонац дебелог дна ставите све састојке осим конзерванса, кувајте на средње јакој ватри до кључања, тада смањите ватру и наставите с кувањем десетак минута, док поврће не омекша, уз константно мешање.
Склоните с ватре и све измиксајте, најбоље миксером.
Лонац вратите на ватру и додајте уз често мешање на средњој јачини, док се ретка смеса не згусне. Поступак траје око два сата.
Како бисте проверили да ли је кечап куван, кашику смесе ставите на тањир, а ваш је сок готов ако се из смесе не цеди течност. Пред крај додајте конзерванс и вратите на ринглу пет минута. Сипајте у припремљене, стерилисане тегле.
Krstarica.rs/ Дневник