ОВЕ ДВЕ ОМИЉЕНЕ НАМИРНИЦЕ ДЕЦЕ У СРБИЈИ РАЗАРАЈУ ЈЕТРУ И СРЦЕ Стручњаци апелују: Изаберите здравију варијанту!
У свету кулинарства, мајонез и кечап заузимају посебно место као омиљени додаци за сендвиче, салате и роштиљ.
Ипак, стручњаци упозоравају да ове намирнице, иако популарне, могу бити веома штетне за здравље.
Мајонез
Према речима дијетолога Лизе Ричардс, традиционални мајонез, који се прави од јаја и уља, богат је засићеним мастима.
- Ове масти могу повећати ниво холестерола у крви и довести до запушења крвних судова," објашњава она. Доктор Ерик Неткин додаје да конзумација мајонеза може оптеретити јетру, која се бори да филтрира вишкове масти и токсина. Иако је мајонез на бази здравијих уља, попут маслиновог, боља алтернатива, и даље је кључно да се једе умерено.
Кечап
Са друге стране, кечап је често пун шећера, посебно у облику кукурузног сирупа богатог фруктозом.
- Прекомерна конзумација кечапа може допринети развоју инсулинске резистенције и гојењу, упозорава нутрициониста Ричардс.
Ове последице могу озбиљно утицати на здравље срца и крвних судова, чинећи кечап још једним зачином који треба конзумирати с опрезом.
Оба соса су често присутна у свакодневној исхрани, али стручњаци наглашавају важност умерености и пажљивог бирања, преноси Крстарица. За здравију исхрану, препоручује се коришћење природних алтернатива или соса са смањеним садржајем шећера и масноћа, пише Срећна република.
С обзиром на то колико су мајонез и кечап популарни, важно је бити свестан њихових потенцијално штетних ефеката. Увек је боље одабрати мање калоричне, нутритивно богате алтернативе како бисмо сачували своје здравље.