ДА ЛИ КОНЗУМИРАТЕ ПРЕВИШЕ МЛЕЧНИХ ПРОИЗВОДА? Ово су знаци који могу бити опасни
Млечни производи су често главна компонента омиљених јела попут лазање и тестенина са сиром. Ако смо љубитељи сира, тешко је замислити живот без ових укусних јела, а не смемо заборавити ни сладолед.
Такође, млечни производи могу бити део многих здравих оброка, попут омлета и салата. Међутим, многи сматрају да је сир нездрав због високог садржаја масти. Међутим, то није нужно тачно.
„Млечни производи имају здравствене предности и могу бити део хранљиве исхране“, истиче дијететичарка Емили Ван Ек за Параде.
Дијететичар Шери Гав додаје да неки млечни производи, попут јогурта, садрже пробиотике који су добри за варење. Међутим, упркос здравим својствима, постоји ризик од прекомерног уноса. Гав објашњава да су проблеми са варењем, као што су гасови, дијареја и надимање, знаци да неко конзумира превише млечних производа, посебно ако је нетолерантан на лактозу.
Али ако особа нема проблема са лактозом, главни знак да једе превише млечних производа је повећање ЛДЛ холестерола или крвног притиска. Гав напомиње: „Млечни производи садрже натријум, а неки, попут пуномасног млека, павлаке и сладоледа, имају висок ниво засићених масти, што може утицати на здравље срца.“
Због тога стручњаци саветују да не једете више од три порције млечних производа дневно. Такође, важно је проверити етикете на храни и смањити унос производа који садрже много шећера или натријума.