ШНЕНОКЛЕ ИЛИ ПТИЧЈЕ МЛЕКО? Како год да их зовете ПРАВА СУ ПОСЛАСТИЦА ЗА ОВЕ ВРЕЛЕ ЛЕТЊЕ ДАНЕ Ево и рецепта
На друштвеним мрежама води се прави рат око правог назива познатог слаткиша од јаја и млека. Шненокле, вичу једни, птичје млеко, убеђени су други.
Нама је свеједно.
Како год да их зовете, ова посластица која се лако припрема и још лакше једе, идеална је за вреле каснолетње дане. И ноћи, ако походите фрижидер кад изађе месец.
Ево и рецепта, ако неко случајно није задржао мамин.
Потребно је
- 6 јаја
- 1 л млека
- 6 кашика шећера
- 1 кесица ванилин пудинга (или 2 кашике густина и мало екстракта ваниле)
Стрпљење док се хлади.
У шерпу (најбоље ону са дуплим дном) ставите нешто мало мање од литре млека (одвојте 2 дцл за мућење).
Раздвојте беланца од жуманаца. Жуманца пенасто умутите са шећером, додајући постепено ванилин пусинг (густин) и 2 дцл млека. У међувремену, чврсто умутите беланца.
Кад млеко почне да ври, кашиком вадите беланца и нежно их спуштајте у млеко. После минут-два, лагано их окрените. Сачекајте још минут-два и решеткастом кашиком извадите у чинију.
Кад се сва беланца тако скувају, у оно млеко сипајте смесу од јаја, млека и пудинга које сте раније мутили. Мешајте да се не згрудва и не загори, па кад се згусне, прелијте преко оних беланаца. Сачекајте да се прохлади и ставите у фрижидер.
Шненокле/птичје млеко можете одозго украсити карамелизованим шећером, ако вам је ово мало калорија.