Рецепт дана: Лазање
Дефинитивно једно од најпопуларнијих италијанских јела код нас. Један од разлога је вероватно и чињеница да спада у „јачу“ храну, те се само од једног парчета може поштено најести.
Састојци:
- 500 г лазања (које се предходно не кувају),
- 600 г јунећег млевеног меса,
- шоља парадајза за кување,
- главица црног лука,
- чен белог лука,
- бешамел сос,
- со и бибер по укусу,
- мало уља,
- 2 кашике брашна,
- 2 шоље млека,
- око 300 г гауде
Припрема:
1. На уљу пропржити лук, додати млевено месо и динстати двадесетак минута на тихој ватри.
2. Посолити, побиберити, зачинити, па додати ситно исецкан бели лук и сок од парадајза, па све налити чашом до две воде.
3. Кувати још једно пола сата на тихој ватри.
4. Тако припремљено месо склонити с ватре и оставити са стране.
5. За бешамел у уљу пропржити брашно и долити млека, посолити, па додати бибер и зачине по жељи. Кувати сос пар минута до жељене густине, а ако је сос превише густ - додати млека.
6. Лазање поређати на дно тепсије, па преко њих равномерно распоредити део смесе од млевеног меса, бешамел, рендану гауду, а затим све поновити и док се материјал не потроши.
7. Завршити наренданом гаудом и ставити у рерну да се пече на температури од 250 степени.