Recept dana: Lazanje
Definitivno jedno od najpopularnijih italijanskih jela kod nas. Jedan od razloga je verovatno i činjenica da spada u „jaču“ hranu, te se samo od jednog parčeta može pošteno najesti.
Sastojci:
- 500 g lazanja (koje se predhodno ne kuvaju),
- 600 g junećeg mlevenog mesa,
- šolja paradajza za kuvanje,
- glavica crnog luka,
- čen belog luka,
- bešamel sos,
- so i biber po ukusu,
- malo ulja,
- 2 kašike brašna,
- 2 šolje mleka,
- oko 300 g gaude
Priprema:
1. Na ulju propržiti luk, dodati mleveno meso i dinstati dvadesetak minuta na tihoj vatri.
2. Posoliti, pobiberiti, začiniti, pa dodati sitno iseckan beli luk i sok od paradajza, pa sve naliti čašom do dve vode.
3. Kuvati još jedno pola sata na tihoj vatri.
4. Tako pripremljeno meso skloniti s vatre i ostaviti sa strane.
5. Za bešamel u ulju propržiti brašno i doliti mleka, posoliti, pa dodati biber i začine po želji. Kuvati sos par minuta do željene gustine, a ako je sos previše gust - dodati mleka.
6. Lazanje poređati na dno tepsije, pa preko njih ravnomerno rasporediti deo smese od mlevenog mesa, bešamel, rendanu gaudu, a zatim sve ponoviti i dok se materijal ne potroši.
7. Završiti narendanom gaudom i staviti u rernu da se peče na temperaturi od 250 stepeni.