Рецепт дана: Бајадере
Уживајте у слаткој „плесачици“, омиљеној посластици којој тек малобројни могу да одоле.
Састојци:
- 700 г шећера,
- 18 кашика воде,
- 300 г млевених ораха,
- 300 г млевеног кекса,
- 200 г маргарина
За глазуру бр. 1:
- 50 г маргарина,
- 150 г чоколаде,
- 5-6 кашика млека,
- 2 кашике шећера,
За глазуру бр. 2:
- 125 г маргарина,
- кашика уља,
- 250 г чоколаде
Припрема:
1. Шећер и воду ставити на ватру, па након кључања оставити да ври још три минута.
2. Склонити с ватре и додати орахе и кекс.
3. Мало прохладити, па додати маргарин.
4. Масу поделити на два дела; у један ставити 4-5 кашика од припремљене глазуре и умесити.
5. На дно тепсије ставити тамни део и поравнати влажним длановима.
Потом преко тамног дела ставити светли део, па опет поравнати.
6. Припрема глазуре бр.1: Глазуру лагано отопити на благој ватри, мешати да не загори и остатак прелити преко готове бајадере. Ако сте у прилици, prеthodno бајадеру преко ноћи охладите на послужавнику, па је сутрадан прелите глазуром.
7. Добро охладити у фрижидеру, па сећи скалпером на штанглице 6Х2 центиметра. Јер, колико год да је важан укус бајадере, толико је важно и лепо је и што правилније исећи.