Ако осећате ОВЕ СИМПТОМЕ алергије, ову храну НИКАКО НЕ ЈЕДИТЕ Докторка саветује које намирнице избегавати док траје сезона
Сезона алергија је у јеку и многима доноси кијање, сузне очи, свраб у грлу, а стручњаци саветују да одређене намирнице у овом периоду могу да ублаже или појачају симптоме.
У ваздуху је тренутно око 14 врста полена, а нутриционисткиња Рада Вејин каже да постоји унакрсна контаминација за алергије које су тренутно присутне.
Вејин објашњава да се подразумева да је полен траве који је тренутно веома активан, као и другог дрвећа, у контаминацији са храном коју једемо. Управо зато, требало би да избегавамо одређене намирнице док су алергени у процесу цветања.
"Намирнице које су сезонске, треба избегавати, на пример, конкретно парадајз, тиквицу, целер, јабуке, тренутно брескве које можда нису на нашем тржишту, али то су неке намирнице које су сада тренутно у контаминацији, али имају сличне протеине као што се налазе у протеинима тог полена траве", поручује нутриционисткиња.
Са друге стране, оно што би требало конзумирати у овом периоду јесу топли напици, попут мешавине ђумбира, куркуме, лимуна, меда са врућом водом.
"Топли напици су веома ефикасни, иначе, препоручује се хипервитаминска исхрана која у свом саставу треба да има витамин Ц, витамине, калцијум и магнезијум", поручује она.
Шта треба јести док траје сезона алергија
Иако је богата витамином Ц, нутриционисткиња каже да треба да избегавамо паприку уколико смо алергични.
"Више се треба фокусирати на јужно воће, али избегавати поморанџу. Фокусирати се на намирнице које у себи имају доста и омега-3 масне киселине, то су рибе, онда такође калцијум, као што сам рекла, који има у млечним производима, али не конзумирати млеко, него више пробиотике млечне производе, као што је кефир", поручује она.
Зелено лиснато поврће такође је добра опција у овом делу године, али уколико се добро опере.
"Зелена салата најчешће није алерген, само је битно добро прање. Ако користимо неко сезонско поврће, битно је да је у овом периоду термички обрађено, онда се ниво алергености смањује", каже нутриционисткиња.