Рецепт дана: Пуњени шаран са орасима
Недавно америчко истраживање је показало да редовно конзумирање рибе може да за чак 50 одсто смањи ризик од инфаркта. Осим тога, чини се да постоји веза између конзумирања рибе богате омега 3 масним киселинама и депресије, јер масноћа присутна у риби помаже мозгу да боље користи серотонин, хормон који позитивно утиче на расположење.
Састојци:
- 1,5 до 2 кг шарана,
- шоља сецканих ораха,
- 2 главице лука,
- уље,
- млевена паприка,
- со и бибер по укусу
Припрема:
1. Рибу посолити и побиберити споља и изнутра, засећи мало са обе стране и ставити да одстоји десетак минута.
2. За то време пропржити лук, посолити га, па додати млевену паприку и орахе.
3. Том смесом напунити рибу, а трбух јој закачити чачкалицама.
4. Премазати је уљем и алевом паприком и пећи у рерни око 45 минута, помало је преливајући топлом водом и соком од печења.
5. Кад се испече, послужите га уз чашу белог вина.