ОВУ ХРАНУ НАШЕ ЖЕНЕ ОБОЖАВАЈУ, а доказано ПОМАЖЕ БОРБИ ПРОТИВ РАКА
Медитеранска дијета већ деценијама слови за једну од најздравијих на свету, позната по својим бројним здравственим предностима.
Нова студија из Ирана, објављена у часопису Frontiers in Nutrition, доноси још један увид - придржавање медитеранске дијете могло би значајно да смањи ризик од рака дојке, посебно међу женама у постменопаузи.
Иако истраживања и даље трају, резултати ове студије нуде додатне доказе у прилог овој здравој исхрани.
Женама свих старосних категорија лекари препоручују ову врсту исхране, због повољног утицаја на тежину, хормонски баланс, одржавање доброг нивоа триглицерида и холестерола, а помаже и у борби против обољења штитасте жлезде. Да је добра за превенцију канцера, потврдило се сад.
Важна је исхрана
У студији спроведеној на узорку од 1.050 жена, резултати су показали да жене које се придржавају медитеранске дијете имају 57 одсто мању вероватноћу да оболе од рака дојке у поређењу са женама које се не придржавају овог начина исхране. Ови резултати су посебно значајни међу женама у постменопаузи, где је ризик од рака дојке генерално већи.
Предности
Медитеранска дијета базира се на уносу интегралне хране, попут воћа, поврћа, рибе, орашастих плодова, маслиновог уља и махунарки. Истовремено, ограничава унос прерађене хране, црвеног меса и шећера. Према истраживачима, ова исхрана може помоћи у превенцији рака дојке због њених антиинфламаторних својстава. Наиме, омега-3 масне киселине из рибе и маслиновог уља смањују упале, које су често повезане са развојем рака.Неки састојци у медитеранској дијети, попут влакана и флавоноида, помажу у регулацији нивоа естрогена, хормона који игра кључну улогу у развоју рака дојке.
Ова храна богата је антиоксидансима. Воће и поврће може помоћи у неутралисању слободних радикала, што доприноси смањењу ризика од развоја рака.