ЗВЕЗДА ЈЕСЕЊЕГ ЈЕЛОВНИКА СA „ДВОСТРУКИМ“ ЛИЦЕМ Бундева – здравље на тањиру или ризик за осетљиве?
Иако се препоручује свима, у појединим случајевима може да изазове здравствене проблеме.
Бундева се сигурно убраја међу најкорисније и најздравије намирнице. Препоручује се свима, чак и малој деци, међутим, у појединим случајевима она може да изазове разне здравствене проблеме, пре свега особама са гастроинтестиналним обољењима.
Бундева садржи бета-каротен који се претвара у витамин А, обилује калијумом, али и витамином Ц. Масноћа готово да нема, јер се у 100 грама бундеве налази само тридесетак калорија. Због свега овога бундеву зову звездом јесењег јеловника.
Бундева се може конзумирати сирова, кувана, печена или пржена. Поред меснатог дела, користе се и њене семенке које садрже знатно већу енергетску и храњиву вредност од меснатог јестивог дела бундеве. Семенке садрже 30 одсто беланчевина и од 25 до 38 одсто масног уља. Бундева је лако сварљива па могу да је једу чак и бебе. Такође, препоручује се дојиљама, особама са болесном јетром и мушкарцима са оболелом простатом јер смањује тегобе.
Стручњаци тврде да је бундева веома корисна и помаже у детоксикацији организма. Садржи каротеноиде корисне за очи и кожу, а семе има антихелминтички ефекат.
Ипак, нутриционисткиња Олга Перевалова упозорава да бундева не погодује особама са гастроинтестиналним обољењима.
- Ово воће може да оштети слузокожу и изазове дијареју. Ако особа има погоршане гастроинтестиналне болести, као што су гастритис, колитис, чир и тровање, онда је контраиндикована не само бундева, већ и било које друго поврће – тврди она.