„Освежите“ стари и тврд хлеб за само 7 минута
Векна хлеба у просеку може да потраје од 24 сата, што у преводу значи да купљени хлеб у радњи није увек мекан и свеж.
Ако вам се деси да у радњи затекнете само тврду векну, не очајавајте. Постоји начин да омекшате његову средину, као и да корица поново буде хрскава и укусна као да је управо испечена.
За почетак ставите векну под млаз (вруће или хладне) воде или је добро намочите у посуди с водом.
Притом се немојте плашити да мало и „претерате“, јер да би вам овајк трик успео потребно је хлеб буде добро намочен.
Потом га ставите у prеthodno загрејану рерну да се пече на 150 степени до седам минута.
Извадите хлеб из рерне, исеците га и уживајте у укусу.
Ако се питате зашто и како овајк трик увек упали, ево одговора: Вода се у рерни претвара у пару што рехидрира површину и унутрашњост хлеба, док топлота кору чини хрскавом као да је управо печена.
И за крај, важан савет: Ако хлеб има непријатан мирис, а на површини има знакове кварења и плесни, баците га у смеће. Таквој векни напросто нема помоћи.