Рецепт дана: Хлеб без брашна и квасца
Две добре вести у вези са овим рецептом: прва је да хлеб може свако, па чак и кувар почетник, да припреми без већих проблема, а друга да ће хлеб припремљен по овој рецептури данима остати исти.
Састојци:
- шољица овсених пахуљица,
- 1,5 шољица куваног интегралног пиринча,
- пола шољице сунцокретових семенки,
- пола шољице сусама,
- пола шољице семенки бундеве,
- 3 кашике ћиа семенки,
3 жлице псилијум љуспица,
- кашичица хималајске соли,
- 3 кашике маслиновог уља,
- кашика јаворовог сирупа (може и мед),
- 1/3 кашичице кима (може и рузмарин или босиљак)
- 1,5 шољица воде
Припрема:
1. Ставити све суве састојке у чинију.
2. Помешати пиринач с водом, додати у суве састојке, па све промешати.
3. Додати затим уље и сируп, па све поново добро промешати.
4. На дно силиконског калупа посути мало семенки и затим добро утиснути смесу.
5. Оставити најмање пола сата да се учврсти, најбоље сат-два.
6. У међувремену рерну загрејати на 180 степени.
7. Хлеб пећи пола сата у калупу, па га пажљиво истрести на решетку и пећи још пола сата до 40 минута, док не добије лепу корицу и фину боју.
8. Кад је готов, пустити да се хлади бар пола сата пре сечења.